Toon alles (2)
Edwin Venema

CBF: Dank verschuldigd aan overleden oud-voorzitter Henk Koning

17 januari 2017, 10:45
Het Centraal Bureau Fondsenwerving heeft met leedwezen kennisgenomen van het overlijden van haar oud-voorzitter Henk Koning. De voormalig VVD-politicus overleed op oudejaarsdag op 83-jarige leeftijd. Koning was negen jaar praeses bij de toezichthouder.
 
Het CBF laat in een korte mededeling weten: ’De heer Koning was van 1 januari 2000 tot 1 januari 2010 onafhankelijk voorzitter van het CBF. Wij herinneren hem ons als een zeer gewaardeerd bestuurslid. Het CBF is hem veel dank verschuldigd vanwege zijn belangeloze inzet ten behoeve van verantwoorde fondsenwerving in Nederland.’
 
Koning gold als een ‘bestuurlijke zwaargewicht’. Hij was gedurende zijn tijd in de politiek onder meer Tweede Kamerlid, president van de Rekenkamer en driemaal staatssecretaris. Na een aantal jaren bij de Belastingdienst kwam Koning in 1967 in de Tweede Kamer voor de VVD, een partij waar hij zich vijf jaar eerder bij aansloot. In 1977 trad hij toe tot het eerste kabinet Van Agt, als staatssecretaris van Binnenlandse Zaken. In 1982, nadat het tweede kabinet van Van Agt al na acht maanden was gesneuveld, werd Koning staatssecretaris van Financiën in de eerste regering van Ruud Lubbers. Deze functie zou hij in totaal acht jaar vervullen. In Lubbers II was Koning betrokken bij een omvangrijke belastingherziening. Na acht jaar op Financiën keerde hij terug naar het parlement. Van 1991 tot 1999 was hij president van de Algemene Rekenkamer.
 
►Bron: CBF en AD

 
gerelateerde items