Helft Britse vrijwilligersorganisatie bezuinigt dit jaar

30 januari 2013, 04:00
Helft Britse vrijwilligersorganisatie bezuinigt dit jaar
Helft Britse vrijwilligersorganisatie bezuinigt dit jaar
De Britse koepel voor vrijwilligersorganisaties National Council for Voluntary Organisations (NCVO), heeft een enquête gehouden onder haar leden waaruit blijkt dat de helft van plan is minder te gaan uitgeven in 2013. Een slechte zaak, vindt Sir Stuart Etherington (foto), directeur van de NCVO, want dat zou kunnen betekenen dat de organisaties de meest hulpbehoevenden niet meer kunnen ondersteunen.

De vierjaarlijkse enquête werd in november en december van 2012 gehouden onder 256 deelnemers. Het merendeel daarvan, 92 procent, denkt dat de economische omstandigheden in de vrijwilligerssector de komende twaalf maanden negatief zullen blijven. Eenderde van hen zegt op betaald personeel te willen bezuinigen en dat is tien procent meer dan het kwartaal daarvoor. “Dat kan komen omdat de enquête aan het einde van het financiële jaar is gehouden. Een tijd waarin contracten aflopen”, meldt het rapport.

Vindingrijk
Bijna de helft van de respondenten, 47 procent om precies te zijn, geeft aan te willen bezuinigen in 2013. Hetzelfde percentage is bang dat de situatie binnen hun organisatie dit jaar alleen maar zal verslechteren. Sir Stuart Etherington zegt dat deze cijfers de consequenties laten zien van minder inkomsten en meer vraag. “En daar komt nog bij dat er steeds minder geld van lokale overheden binnenkomt. De organisaties zijn enorm vindingrijk als het gaat om omgaan met kleine budgetten, maar nog meer bezuinigingen zijn niet goed. Dat kan betekenen dat de allerzwaksten in onze samenleving niet meer op onze hulp kunnen rekenen.”
gerelateerde items