Helft banken investeert nog steeds 'fout'

9 juli 2009, 08:59
AMSTELVEEN (9 juli) - Van de twaalf grootste Nederlandse banken investeert de helft nog steeds geld in ‘foute' bedrijven. Aldus de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie en FNV Mondiaal.


Nadat bleek dat een aantal goede doelen geld wegzette bij banken die daarmee foute investeringen pleegden werd de Eerlijke Bankwijzer in het leven geroepen, een website waarop consumenten en donateurs kunnen zien hoe banken presteren op thema's als mensenrechten en milieu, maar ook of zij investeren foute bedrijfstakken als bijvoorbeeld de wapenindustrie.

 


Het onderzoeksbureau Profunda heeft namens de initiatiefnemers van de Eerlijke Bankwijzer de vinger aan de pols van de bankwereld gehouden. Wat blijkt: van de twaalf grootste bank investeren er zes nog steeds veel in foute bedrijven. ING maakt het het bontst. De bank investeert zowel in bedrijven die controversiële wapens produceren als in bedrijven die in deze wapens handelen. ING is de enige bank die ook met eigen spaargeld in beide investeert.

 


Rabobank, Robeco, AEGON, SNS Bank en SNS Regio Bank investeren eveneens in de wapenindustrie. ABN Amro, ASN, DSB, Fortis, Friesland Bank en Triodos investeren niet in de wapenindustrie. Niet via beleggingsfondsen en ook niet met eigen geld.

 


Zie ook: www.eerlijkebankwijzer.nl  

gerelateerde items