Helft Amerikaanse rijken wil nalaten aan goede doel

20 juli 2006

Bijna de helft van alle Amerikaanse gefortuneerden wil in ieder geval een groot gedeelte van het vermogen nalaten aan goede doelen en maatschappelijke instellingen, aldus een onderzoek van de U.S. Trust Company. Universiteiten zijn de meestgenoemde potentiële beneficianten.


De U.S. Trust Company ondervraagde 150 Amerikanen die tot de 1% rijkste inwoners van het land behoren. Deze groep bleek van plan gemiddeld 9% van het opgebouwde vermogen te willen nalaten aan goede en maatschappelijke doelen. Van de 150 heeft 46% gezegd na te willen laten aan de maatschappij.

 


Van de groep die aangeeft te willen nalaten zal 48% doneren aan universiteiten, 44% aan gezondheidsorganisaties, 36% aan religieuze instellingen, 30% aan organisaties met politieke doelstellingen en 17% aan bibliotheken en musea. Vaak is er sprake van een combinatie van deze sectoren in de nalatenschap.

 


Sommige van de geplande giften zullen miljoenen dollars groot zijn. Op de vraag om een schatting te maken van de nalatenschap bij overlijden antwoordde 32% dat er sprake zal zijn van een vermogen van minstens 10 miljoen dollar. Nog eens 31% schatte het vermogen bij overlijden op 5 tot 10 miljoen dollar. Een meerderheid van de ondervraagden heeft stappen gezet om de nalatenschap te beschermen tegen belastingheffing, onder andere door bij leven reeds weg te geven en door het opzetten van trusts en foundations.

 


Bron: The Chronicle of Philantrophy