Hartstichting onderzoekt effecten maatschappelijke dienstverlening

10 januari 2007
Nieuws | | (Social) Impact

Steeds luider weerklinkt de roep om betere verantwoording. Donateurs willen niet alleen weten hoe het geld besteed is, maar ook wat het effect is geweest. De Hartstichting gaat samen met het aan de Erasmus Universiteit gelieerde Maatschappelijk Top Instituut Gezondheidszorg onderzoeken hoe het maatschappelijke rendement van haar inspanningen beter in kaart gebracht kan worden.


De ‘aandeelhouders' van goede doelen organisaties worden steeds mondiger, stelt de Hartstichting. Da vraagt om meer en betere informatie. Tot op heden is er echter vooral veel onderzoek verricht naar het effect van activiteiten op de maatschappelijke kosten. Verminderen die kosten als gevolg van de daling van uitkeringen en voorzieningen op het gebied van gezondheidszorg? En wat zijn de effecten op de belastinginkomsten?

 


De Hartstichting kiest nu een andere invalshoek: dat van de maatschappelijke toegevoegde waarde. Door meer greep te krijgen op effecten (door meten en rapportages) kan de impact van projecten beter beoordeeld worden. En die informatie is weer van belang voor donateurs, die zo beter kunnen beoordelen of hun donatie zinvol is en de moeite waard om te blijven steunen. De Hartstichting hoopt aan het onderzoek een methodiek over te houden die de organisatie in staat stelt haar processen voortdurend te verbeteren. Het project duurt vier jaar.