Hartstichting in het nauw door uitspraak Haarlemse rechter

2 december 2009
Nieuws | | Governance & Finance


AMSTELVEEN (2 december) – De wereld van de Hartstichting staat door de recente uitspraak van de rechtbank Haarlem over de fiscale afhandeling van de schadevergoeding van de weggestuurde medisch directeur Volkert Manger Cats even helemaal op zijn kop. De organisatie zit in zijn maag met de resonanties van de vertrekafspraak die drie jaar terug met Manger Cats werd gemaakt.


De medisch directeur kreeg namelijk jarenlang tot zijn pensioen volledig doorbetaald en ontving daarbovenop ook een bedrag van vijftigduizend euro voor een immateriële schadevergoeding. Nu door de uitspraak deze feiten op straat liggen, hebben honderden donateurs op het internetforum van de website van De Telegraaf laten weten “geen euro meer te zullen geven” aan de organisatie.


Gelaten directeur

Al met al heeft de organisatie zo dus 700 duizend euro gespendeerd aan een directeur die niet meer werkzaam was. De huidige algemeen directeur van de Nederlandse Hartstichting, Hans Stam, ziet het nieuwe rumoer gelaten op zich afkomen: “Het is wat het is”, reageert hij desgevraagd. “Ik zie deze laatste bui nu over ons heen komen. Wij bereiden er ons op voor. En zullen al deze mensen die kennelijk opnieuw boosheid hebben een briefje sturen, hopend dat het helpt.”
 


Damage control

De stichting probeert nu op zijn website aan damage control te doen, door te stellen dat de nasleep wordt betreurd en verder door te melden dat het werk van de organisatie in de afgelopen 25 jaar direct en indirect voor € 334 miljoen heeft bijgedragen aan het dalen van de maatschappelijke kosten van hartinfarcten.


Artikel Volkskrant

Manger Cats kwam na een artikel in de Volkskrant in 2004 onder vuur van donateurs te liggen vanwege zijn hoge salaris; hij ontving 175 duizend euro bruto per jaar. Hij weigerde echter met een salarisverlaging akkoord te gaan, waarop de Hartstichting hem probeerde te ontslaan. De rechtbank liet dat echter niet toe. De organisatie had in het verleden immers zelf ingestemd met het hoge salaris.


Vervroegd pensioen

In het jaarverslag dat volgde, stond de regeling met Manger Cats niet vermeld. De boodschap naar buiten was dat de medisch directeur met vervroegd pensioen was gegaan. Maar nu is dus gebleken dat hij die jaren zijn salaris gewoon doorbetaald heeft gekregen, totdat hij in 2007 met pensioen mocht. Hij bedong dat de Hartstichting zijn betalingen niet mocht verlagen. Daar bovenop toucheerde hij nog een schadevergoeding van vijftigduizend euro.



“Beker tot de bodem drinken”

“De beker moest kennelijk tot op de bodem worden leeggedronken…”, reageert directeur Stam nu. De kwestie kwam de stichting de afgelopen jaren duur te staan. In 2004 leidde zij door alle ophef tot een verlies aan inkomsten van ongeveer 3,5 miljoen euro. “Het heeft ons ook een hoop vrijwilligers gekost. Dat is misschien nog wel erger”, zegt de huidige directeur. “Laten we hopen dat dit niet opnieuw zó gebeurt.”

De Hartstichting heeft inmiddels een geheel nieuw bestuur. De salarissen van de directie voldoen aan de eisen die de commissie-Wijffels aan goede doelen stelde, meldde Stam, die 132.000 euro per jaar verdient.