Toon alles (2)

Guus Paardekooper nieuwe directeur-bestuurder MCNV

4 april 2016, 10:00
Guus Paardekooper
Guus Paardekooper
Medical Committee Netherlands- Vietnam (MCNV) heeft een nieuwe directeur-bestuurders. Guus Paardekooper volgde op 1 april Pamela Wright op, die met pensioen gaat. Paardekooper gaat zich de komende periode bezighouden met de introductie van een nieuwe strategie, waarmee MCNV zich verder profileert als expert op gebied van zelfredzaamheid en versterking van de positie van kansarme mensen in Zuidoost-Azië.
 
De vertrekkende en nieuwe directeur bezochten in maart samen de MCNV-kantoren in Vietnam en Laos. Paardekooper: ‘MCNV is erg goed in het verbeteren van de sociale organisatie van etnische minderheden en mensen met een handicap. De programma's van MCNV richten zich op het versterken van deze groepen, bijvoorbeeld via een opleiding of begeleiding naar het ondernemerschap. Samen is dit een goed voorbeeld van robuuste, duurzame ontwikkeling voor deze groepen: de praktijk ter plekke laat dit volop zien.’
 
Landbouw en politiek
Paardekooper (1969) is al sinds zijn jeugd geïnteresseerd in onderwerpen als landbouw en politiek en droomde ervan om de wereld te leren kennen, een droom die hij waarmaakte. Tijdens zijn studie biotechnologie, landbouwkunde en agrarische bedrijfskunde aan de Wageningen Universiteit deed hij onderzoek naar plantenveredeling in India.  Na zijn afstuderen werkte hij vier jaar in Honduras met boerencoöperaties op het gebied van duurzame en biologische landbouw. Terug in Nederland was hij zelf een paar jaar biologisch boer en werkte hij voor het Ministerie van Landbouw. Daarna werkte Guus voor ICCO aan het thema 'duurzame economische ontwikkeling' met onder zijn hoede teams van specialisten uit Latijns-Amerika, Azië en Afrika. Voor ICCO heeft hij vervolgens een programma over klimaatsverandering opgezet, waarna Guus aan de slag ging als managing director bij RAIN. Hier werkte hij wereldwijd aan geïntegreerd watermanagement. In 2015 was Guus medeoprichter van het Open Learning Platform (OLP).
 
Over MCNV
MCNV, opgericht in 1968, hield zich tijdens en direct na de Vietnamoorlog vooral bezig met de bestrijding en preventie van malaria en tuberculose. Na vele jaren van noodhulp en specifieke gezondheidsprogramma's in verschillende provincies in Vietnam heeft MCNV zich ontwikkeld tot een internationale netwerkorganisatie. Vanuit kantoren in Vietnam, Laos en Nederland werkt MCNV aan gezondheidszorg, voeding, duurzame productie en regulier onderwijs voor kinderen met een beperking. Alle activiteiten van MCNV zijn gericht op duurzame verbetering van de positie van kansarme groepen in de samenleving.
gerelateerde items