GuideStar: half miljoen non-profits verliezen vrijstelling

12 februari 2009
Nieuws | | Tax & Legal

AMSTELVEEN (12 februari) - Filantropiedatabank GuideStar waarschuwt deze week dat meer dan een half miljoen non-profits in mei 2010 hun belastingvrijstelling dreigen kwijt te raken, met alle financiële gevolgen van dien.


GuideStar stelt dat dit het aantal kleinere non-profits is dat volgens de schattingen van de IRS, de Amerikaanse fiscus, geen zogenaamd 990-N formulier heeft ingediend. Dit is het formulier dat volgens de Amerikaanse wet moet worden ingediend wanneer non-profits onder de inkomstendrempel zitten.

 


Overigens denken experts dat er in de IRS-bestanden al jaren vele inactieve en feitelijk overleden organisaties zitten. Non-profits die zichzelf opheffen dienen dat namelijk te melden aan de IRS, maar doen dat vaak niet. Het is echter onwaarschijnlijk dat dit er zoveel zijn, aldus GuideStar. Veel organisaties zullen de relatief nieuwe verplichting over het hoofd hebben gezien.

 


De gevolgen voor non-profits die hun belastingvrijstelling kwijt raken zullen groot zijn. Zij moeten nu opeens federale inkomstenbelasting gaan betalen. En indien zijn dit niet kunnen, stevige boetes. Het herstellen van de vrijstelling is een procedure die enkele maanden vergt.

 


Zie ook: www.guidestar.org