Amnesty: 'Grote verzekeraars verbeteren maatschappelijk beleid'

Zes van de zeven grootste verzekeringsgroepen verbeterden in het afgelopen jaar het maatschappelijk beleid voor hun beleggingen op een flink aantal thema’s.
Zes van de zeven grootste verzekeringsgroepen verbeterden in het afgelopen jaar het maatschappelijk beleid voor hun beleggingen op een flink aantal thema’s.
30 maart 2018
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

Zes van de zeven grootste verzekeringsgroepen verbeterden in het afgelopen jaar het maatschappelijk beleid voor hun beleggingen op een flink aantal thema’s. Alleen Aegon wist zijn beleggingsbeleid opnieuw nauwelijks te verduurzamen. Dit blijkt uit een update van het doorlopende beleidsonderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer, meldt Amnesty.
 
De Eerlijke Verzekeringswijzer, opgericht in 2013, is een samenwerkingsverband van Amnesty International, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX en World Animal Protection.
Dit onderzoek is uitgevoerd door Profundo en beoordeelt het beleggingsbeleid van grote verzekeraars in Nederland aan de hand van 21 maatschappelijke thema’s, zoals klimaatverandering, gezondheid, natuur, mensenrechten en dierenwelzijn.
 
‘APG voert meeste verbeteringen door’
Amnesty meldt dat de zeven onderzochte verzekeraars door beleidsverbetering in totaal 67 hogere scores ten opzichte van het vorige onderzoek van november 2016 lieten zien. Hiertegenover staan twee lagere scores als gevolg van beleidsverslechteringen. ‘APG, moederconcern van levensverzekeraar Loyalis, voerde de meeste beleidsverbeteringen door en bereikte daarmee maar liefst 18 hogere scores. Zo eist APG nu van voedselproducerende bedrijven waarin het voor eigen rekening belegt dat zij geen land of water van lokale gemeenschappen afpakken. APG verslechterde tegelijkertijd wel het bonusbeleid en ziet het rapportcijfer daarvoor nu zakken van een 3 naar een 2’, aldus Amnesty.
 
ASR meest duurzame beleid
Van de zeven onderzochte verzekeraars heeft ASR over de hele linie het meest duurzame beleid. Met ASR behoren ook Vivat en op korte afstand Achmea tot de koplopers in de beleidsvergelijking van de Eerlijke Verzekeringswijzer.
 
Aegon scoort het slechtst
Aegon kwam niet verder dan twee beleidsaanscherpingen binnen de thema’s maakindustrie en klimaat, die echter nog niet tot hogere themascores leidden. ‘We zijn aangenaam verrast door de geconstateerde verbeteringen in het beleggingsbeleid van de meeste onderzochte verzekeraars, maar de situatie voor Aegon wordt wel pijnlijk’, zegt Titus Bolten, projectleider van de Eerlijke Verzekeringswijzer. ‘Het lukt Aegon niet of nauwelijks om belangrijke duurzaamheidsprincipes in het groepsbeleid op te nemen. Hierdoor raakt de verzekeraar alsmaar verder achterop in onze vergelijking op maatschappelijk verantwoord ondernemen.’