Grote gift Mandela

5 juni 2008
Nieuws | | Vermogensfondsen

AMSTELVEEN (5 juni) - In Zuid-Afrika is een publieke campagne gestart tegen het xenofobe geweld dat het land al enkele weken teistert. Oud-president Nelson Mandela heeft via zijn foundation een grote gift verricht om een eind te maken aan het geweld.


Het geweld tegen buitenlanders in Zuid-Afrika duurt nog altijd voort. De vluchtelingentak van de VN, de UHNCR, mengt zich nu in het conflict. Woordvoerder Ysuf Hassan zegt dat de 42.000 mensen die getroffen zijn door het conflict niet allemaal vluchtelingen zijn.

 


De UHNCR raadt de Zuid-Afrikaanse media aan om de ontheemden die het doelwit zijn van gewelddadige aanvallen niet langer vluchtelingen te noemen. Dit advies valt samen met de aanzwellende kritiek op de Zuid-Afrikaanse regering, die niet snel genoeg zou hebben ingegrepen.

 


De voormalige president Nelson Mandela sluit zich aan bij de campagne ‘Strijd tegen vreemdelingenhaat' van een aantal onafhankelijke kranten. Zijn Nelson Mandela Foundation heeft 2,2 miljoen Rand gedoneerd. Dit bedrag zal worden aangewend om een eind te maken aan de gewelddadigheden.