Grootste fondsen VS boerden goed (+13%) in 2005

26 oktober 2006
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

Ieder jaar rangschikt filantropietijdschrift The Chronicle of Philanthropy de 400 succesvolste Amerikaanse goede doelen. Opvallende conclusie tijdens het onderzoek van dit jaar: de giften aan de grootste charities stegen in 2005 met 13%.


Op het hoogtepunt van de technologiezeepbel zaten de gedane giften aan de grote fondsen met 13,4% in de lift. Dat percentage is nu dus geëvenaard. Daarmee is 2005 samen met 1999 het jaar waarin de grootste groei is gerealiseerd, sinds het tijdschrift startte met de Philanthropy 400 in 1990.

 


De forse groei kent twee oorzaken, zo concluderen de onderzoekers. Allereerst natuurlijk de geefgolf die volgde op de tsunami van december 2004 en de orkaan Katrina. Daarnaast zat de economie in 2005 flink in de lift. Wanneer mensen meer geld in hun portemonnee hebben geven ze ook makkelijker wat weg.

 


The Chronicle stelt dat voor de twee grote natuurrampen (tsunami & Katrina) in totaal 2,6 miljard dollar is opgehaald in de VS. Dat betekent niet dat alleen hulporganisaties die betrokken waren bij de nasleep van deze twee rampen het goed deden. Ook andere goede doelen boerden goed. Wanneer de rampdonaties van het totaal worden afgetrokken rest nog steeds een stijging van 8,3%.

 


De onderzoekers voorspellen dat ook 2006 een goed jaar gaat worden voor de grootste Amerikaanse charities. Een kleine vijftig organisaties werd ondervraagd over de verwachtingen van het lopende jaar. Daaruit kwam een mediaan naar voren van +13%. Dit betekent dat de helft van de ondervraagde organisaties denkt dat de stijging nog forser zal uitvallen dan in 2005, terwijl de andere helft van de ondervraagde fondsen een stijging (of daling) van minder dan 13% verwacht.