Groeiende onvrede fondsen VS over vermogensbeheerders

14 april 2005
Nieuws | | Governance & Finance

In de Verenigde Staten komen  steeds meer charitatieve instellingen in opstand tegen hun vermogensbeheerder. Er lopen tenminste zeven rechtszaken. In Nederland zijn dergelijke gevallen nog niet bekend. 

 

In toenemende mate zijn Amerikaanse stichtingen en particulieren met charity accounts ontevreden over het gevoerde vermogensbeheer van banken. Dat meldt The Chronicle of Philanthropy in haar laatste uitgave. Volgens dit toonaangevende vakblad lopen er thans tenminste zeven rechtszaken tegen banken. In vijf recente rechtszaken is een schikking getroffen. Daar ging het in totaal om een bedrag van $ 270 miljoen. Ook zouden honderden benadeelde kleinere fondsen in het verleden al eens een schikking met een bank hebben getroffen, zegt het blad. Hetzelfde geldt voor particulieren in de VS die zogenaamde charity accounts hebben, en waarvan de opbrengsten veel minder waren dan de bank eerst had voorgespiegeld. Deze charity accounts, vaak in de vorm van donor advised funds, zijn vaak op voorwaarden gesticht waarop de stichter of begunstigde naderhand weinig invloed meer kan uitoefenen. Dat wekt wrevel op bij nabestaanden van de oprichter. Zeker als de banken onderpresteren.

 

Advocaat Richard D. Greenfield uit Easton (USA), die verscheidene stichtingen en particulieren vertegenwoordigt in geschillen met banken, zegt dat het inderdaad heel erg moeilijk is voor benadeelden om bij banken hun gelijk te halen. De banken ontkennen doorgaans dat er sprake is van onrechtmatig handelen en de bewijslast is moeilijk te leveren, omdat er in de kleine lettertjes allerlei uitzonderingsclausules zijn opgenomen. Om narigheid te voorkomen wordt door de banken toch soms een schikking getroffen.
.
In Nederland zijn dergelijke gevallen van publiek verzet tegen banken nog niet bekend. Vermogensbeheerders van Nederlandse banken, die niet met naam en toenaam willen worden genoemd, zeggen dat de portefeuilles van stichtingen regelmatig met bestuurders worden doorgenomen en de beheerscondities zo nodig worden aangepast. Dat is ook na de instorting van de beurzen in 2002 gebeurd. Op de vraag of er sprake is geweest van claims en weglopen van klanten willen deze beheerders niet ingaan. Wel komt het in een heel enkel geval voor dat stichtingen van bank verhuizen omdat de vermogensbeheerder naar een andere bank gaat.