Toon alles (2)
Edwin Venema

Groei vrijwilligers Present blijft doorzetten

12 maart 2016, 10:18
In 2015 is het aantal vrijwilligers dat zich via Present heeft ingezet opnieuw fors gestegen. In totaal hebben zich ruim 36.000 mensen ingezet in 6.600 projecten. Het jaar ervoor waren het nog 29.000 vrijwilligers die actief waren in ruim 5.000 projecten.

Present, een christelijke organisatie gestart in 2003 met de eerste stichting, is nu actief met 71 stichtingen in 125 gemeenten. In samenwerking met de reguliere hulpverlening koppelt Present groepen vrijwilligers aan mensen met ontoereikende gezondheid, financiële middelen en eigen sociale netwerken. Dat concept lijkt aan te slaan, nu Present de laatste jaren alleen maar groeicijfers te zien geeft.

Volgens Present Nederland-directeur Tiemen Zeldenrust wordt deze groei verklaard doordat Present steeds beter wortelt in de lokale samenleving. 'Potentiële vrijwilligers en ook hulpverleners weten hun lokale Present te vinden. Een ander deel van de groei wordt veroorzaakt door het groot aantal activiteiten met vluchtelingen waar Present in 2015 bij betrokken was.'

Zeldenrust signaleert ook een andere trend, namelijk ‘verrassende vrijwilligers’. 'Het zijn niet alleen maar groepen uit kerken, bedrijven of studentenverenigingen die zich inzetten. Veel variatie is mogelijk. Zo hebben zich in diverse plaatsen vluchtelingen als vrijwilliger ingezet. Of mensen die eerst hulp ‘ontvingen’ en zich daarna zelf als vrijwilliger inzetten. Of een groep hulpverleners die zich als groep hebben ingezet voor een cliënt van een collega, leerzaam en goed voor de teambuilding.' Als heel bijzondere groep noemt Zeldenrust een project in Groningen, waar gevangenen, onder begeleiding, zich als vrijwilliger hebben gezet voor mensen in sociaal isolement, door verwaarloosde woningen op te knappen.

Eind 2015 waren er bij Present, lokaal en landelijk, 107 betaalde krachten actief, vrijwel allen op part time basis. Daarnaast zijn er bij Present lokaal op vrijwillige basis bijna 650 mensen werkzaam, veelal bestuursleden van de stichtingen en vrijwilligers in het operationele team die hun onmisbare bijdrage leveren in de projectorganisatie en het begeleiden van vrijwilligersgroepen.
 
Bekijk onderstaand promotiefilmpje over de activiteiten van Stichting Present.
 

 
 
gerelateerde items