‘Opmerkelijke groei lokale fondsen’

14 juni 2016, 12:00
‘Opmerkelijke groei lokale fondsen’
‘Opmerkelijke groei lokale fondsen’
Aankomende donderdag presenteert de Stichting Lokale Fondsen Nederland de resultaten van een onderzoek naar de stand van zaken sinds de oprichting van de stichting in 2013. Dan wordt ook wordt de prijs uitgereikt voor het Project van 2016. Momenteel zijn er 64 lokale fondsen in Nederland en de stichting verwacht dat dat er in 2020 120 zullen zijn.
 
In het buitenland heten ze gemeenschapsfondsen, community foundations of Bürgerstiftüngen, waar meer dan honderd miljoen dollars in omgaan. In Nederland zijn lokale fondsen nog relatief nieuw. Sinds er in 2012 een convenant tussen overheid en filantropische sector werd gesloten waarin werd afgesproken ook in Nederland gemeenschaps- of lokale fondsen krachtig te gaan stimuleren, is de groei opmerkelijk. In 2016 bedraagt het totaal kapitaal vijftien miljoen euro.
 
Vanaf augustus 2013 is de overkoepelende Stichting Lokale Fondsen Nederland in bedrijf: de stichting ondersteunt, adviseert en begeleidt (startende) lokale fondsen met kennis, contacten, fondsenwerving en communicatie. De stichting signaleert veel fondsen in Noord- en Zuid-Holland, en constateert dat er minder veel voorkomen in Friesland, Groningen, Zeeland, Limburg. Aankomende donderdag wordt de complete stand van zaken met betrekking tot lokale fondsen in Nederland gepresenteerd.
 
gerelateerde items