Greenpeace overhoop met Nederlandse Staat

20 december 2006
Nieuws | | Politiek en overheid

Vorige week donderdag diende een kort geding van de Nederlandse Staat tegen natuur- en milieuorganisatie Greenpeace. Inzet van het geding: Greenpeace moet stoppen met het ‘misbruiken' van de overheidscampagne Denk Vooruit.


In de Denk Vooruit-campagne wordt door de overheid aangegeven dat rampen niet in alle gevallen te voorkomen zijn, maar dat het publiek met een goede voorbereiding de impact van calamiteiten wel kan beperken. Greenpeace was het met deze inzet niet eens en kwam met een persiflage op de campagne.

 


Tijdens de Denk Vooruit-campagne van Greenpeace, bestaande uit advertenties en acties, worden logo en slogan van de gelijknamige overheidscampagne gebruikt. De boodschap is echter een andere: rampen in het klimaat en kernrampen zijn wel degelijk te voorkomen, als maar vooruit wordt gedacht. Wat de overheid betreft zijn haar beelduitingen en pay-off echter onrechtmatig gebruikt. Greenpeace beroept zich, omdat er sprake is van een persiflage, op haar recht van vrije meningsuiting. De rechtbank in Amsterdam doet 22 december uitspraak.