Greenpeace laat Verhagen kernafval verloten

15 december 2011
Nieuws | | Goede doelen

AMSTERDAM (15 december) - In het nieuwste filmpje van Greenpeace is te zien hoe minister Verhagen kernafval onder gemeenten verloot. De milieuorganisatie protesteert met de parodie tegen de extra kerncentrale die Verhagen wil bouwen. Hij wil voor het kernafval van die kerncentrale een ondergrondse berging bouwen, maar zegt niet waar die moet komen.


"Als Verhagen zo graag een extra kerncentrale wil, moet hij ook het lef hebben te zeggen waar dat afval de grond in gaat", aldus Ike Teuling, campagneleider kernenergie van Greenpeace. Eerder in de campagne hebben actievoerders van Greenpeace in ruim zestig gemeenten in Midden- en Zuid-Nederland nucleaire waarschuwingsborden opgehangen om de bewoners te waarschuwen voor het gevaar van een ondergrondse kernafvalopslag in hun gemeente.


"Verveelvoudiging kernafval" 

Als er een extra kerncentrale komt, zal de hoeveelheid kernafval volgens Greenpeace verveelvoudigen. Het kabinet heeft besloten dat dit afval na tijdelijke opslag in het COVRA-gebouw in Vlissingen definitief zal worden opgeslagen in diepe klei- of zoutlagen. Al meer dan vijftig gemeenten in de gebieden die aan de criteria voldoen hebben aangegeven geen kernafval te accepteren. "Niemand zit te wachten op levensgevaarlijk kernafval in zijn achtertuin en het risico op radioactief besmet grondwater. Het wordt tijd dat Verhagen inziet dat hij nergens heen kan met zijn kernafval", zegt Ike Teuling. "Er is maar één manier om van kernafval af te komen en dat is stoppen met kernenergie."


Op de website http://www.wineenmegaton.nl/ kan elke Nederlander kijken of zijn gemeente kans maakt op de hoofdprijs: ondergrondse kernafvalopslag en tonnen hoogradioactief afval.