Toon alles (2)

Greenpeace en Leger des Heils begraven strijdbijl

23 mei 2007, 08:59
Zelfs in de beste families ontstaan ruzies over de erfenis. Goede doelen kunnen er ook wat van. Nadat de Amerikaanse miljonair Hector Guy di Stefano liefst 264 miljoen dollar naliet ontbrandde een heftige strijd om de miljoenen tussen het Leger des Heils en Greenpeace.


De erfenis moest wat Di Stefano betreft verdeeld worden over acht goede doelen, die hij van dit voornemen voor zijn overlijden niet op de hoogte had gesteld. Alle onheil tijdens de afwikkeling van de nalatenschap begon bij het Leger des Heils. Deze organisatie kwam erachter dat in het testament stond dat Di Stefano wilde nalaten aan Greenpeace International. Echter: Greenpeace International bestond niet meer, omdat het was opgegaan in het Greenpeace Fund. Op basis van deze juridische opening werd geprobeerd via de rechter te voorkomen dat Greenpeace mee mocht delen. Dit natuurlijk ten gunste van het Leger des Heils, dat op deze manier een groter deel van de koek zou krijgen.

 


De juridische strijd die volgde was niet fraai en duurde enkele maanden. Uiteindelijk hebben de kijvende fondsen de strijdbijl begraven. Naar verluid heeft Greenpeace genoegen genomen met 27 miljoen dollar in plaats van de 33 miljoen dollar waar het recht op had. Nog altijd is dat een bedrag dat twee keer zo groot is als het jaarbudget van de organisatie. Nooit kreeg Greenpeace een grotere gift.

gerelateerde items