Goede doelenloterijen halen bakzeil bij OPTA

6 oktober 2011
Nieuws | | Loterijen

AMSTERDAM (6 oktober) - Het bezwaarschrift dat de BankGiro Loterij, de Nationale Postcode Loterij en de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen indienden tegen de opgelegde boetes van de OPTA, is door de telecomwaakhond ongegrond verklaard. De boetes die de loterijen in februari zijn opgelegd, moeten dus alsnog betaald worden.


Overtreding telemarketingregels

De OPTA legde op 22 februari van dit jaar boetes op van in totaal € 262.500,- wegens overtreding van de telemarketingregels. De loterijen belden ongevraagd abonnees die stonden ingeschreven in het Bel-me-niet register. Ook werd nagelaten de consument tijdens wervingstelefoontjes actief te vragen of deze nogmaals gebeld mocht worden en werd niet duidelijk genoeg gewezen op het Bel-me-niet register.


Gerechtelijke procedure gestart

De BankGiro Loterij, de Nationale Postcode Loterij en de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen startten vervolgens een gerechtelijke procedure tegen publicatie van het boetebesluit. Na uitspraak van de rechter, heeft OPTA in juni 2011 alleen de overtredingen kunnen publiceren die betrekking hadden op het niet bieden van het recht van verzet en het niet bieden van de mogelijkheid tot inschrijving in het Bel-me-niet register. Dat ging in totaal om € 160.000,-. Tegen dit boetebesluit hebben de loterijen bezwaar gemaakt. OPTA heeft het bezwaarschrift van de loterijen behandeld en heeft het bezwaar ongegrond verklaard.