Britse goede doelen verliezen tonnen door werknemersfraude

26 oktober 2017, 09:00
Fraude kost de Britse filantropiesector zo’n twee miljard per jaar.
Fraude kost de Britse filantropiesector zo’n twee miljard per jaar.
Aan de vooravond van de internationale Fraud Awareness Week, maakt de Londense politie bekend dat er in de afgelopen zes maanden maar liefst 823 aangiften zijn gedaan door goede doelenorganisaties van fraude onder werknemers. Rechercheur Andy Fyfe van de City of London Police zegt dat dit waarschijnlijk het topje van de ijsberg is, omdat de meeste gevallen niet gemeld worden.
 
De meeste gevallen betreffen slachtofferschade, een totaal van circa twee ton per maand. Het grootste fraude-incident betrof een trustee die een goed doel 1,2 miljoen pond afhandig maakte. Fraude kost de Britse filantropiesector zo’n twee miljard per jaar.
 
Cybercrime
Vooral cybercrime lijkt toe te nemen; dat vertegenwoordigt nu vijftig procent van alle misdrijven in het Verenigd Koninkrijk. Computerfraude, waar nepmonteurs toegang tot computers proberen te krijgen, kwam 11.731 keer voor in de afgelopen zes maanden, onder alle organisaties in het Verenigd Koninkrijk. Ook doneren aan neporganisaties is de politie een doorn in het oog: zo werden na de brand in Grenfell Tower 62 domeinnamen geregistreerd die gelinkt werden aan Grenfell, om donaties binnen te krijgen.
 
Helen Stephenson, ceo van de Charity Commission, meldt dat onderzoek heeft uitgewezen dat een derde van de fraude wordt gepleegd door de eigen medewerkers. Redenen daarvoor zijn volgens Stephenson zwakke financiële controles en slecht bestuur. Ze benadrukt het belang van het melden van fraude aan de politie en de Charity Commission.
gerelateerde items