Britse goede doelen witheet op Cameron

11 februari 2016
Nieuws | | Goede doelen

De leiders van 130 goede doelen en ngo's in het Verenigd Koninkrijk hebben premier Cameron in een brandbrief duidelijk gemaakt dat zij zich gemuilkorft voelen door een nieuwe clausule in overheidssubsidiecontracten. Deze zogenoemde 'anti campaigning clause' zegt dat ngo's die van de Britse overheid subsidie ontvangen, deze niet mogen gebruiken om bij overheid, parlement of politieke partijen te lobbyen voor hun standpunten. Behalve principiele argumenten, voeren de leiders aan dat de nieuwe maatregel de Britse belastingbetaler uiteindelijk meer geld gaat kosten dan besparen.
 
De Britse regering kondigde vorige week aan dat alle ministeries de nieuwe clausule in hun subsidieovereenkomsten moeten opnemen. De National Council for Voluntary Organisations verklaarde dat de maatregel in feite neerkomt op het monddood maken van ngo's. Oppositiepartij Labour vindt de clausule een schandelijke poging om de onafhankelijkheid van goede doelen en ngo's verder in te perken.

Brandbrief
De brandbrief werd niet alleen ondertekend door alle belangrijke koepels en leiders van de filantropiesector in het VK, waaronder Acevo, NCVO, Charity Finance Group en Navca, maar ook door individuele goede doelen als Oxfam, British Red CrossGuide DogsSave the Children and Unicef UK.

In de brief wordt Cameron er op gewezen dat van zijn belofte om de grote maatschappelijke problemen op te lossen in nauwe samenwerking met burgerorganisaties weinig terechtkomt als deze niet gehoord kunnen worden door de volksvertegenwoordigers en beleidsmakers.

In strijd met The Compact
Verder is de kritiek dat de clausule in tegenspraak zou zijn met 'the Compact': een Britse voorloper en variant van het Nederlandse Convenant dat de kaders geeft van de samenwerking tussen overheid en civil society(organisaties). The Compact zegt dat de overheid 'de onafhankelijkheid van de civil society-organisaties om hun doelstellingen na te streven dient te respecteren, waaronder het recht om te lobbyen, ongeacht welke (financiële) relatie met de overheid er ook is.'
 
Andere financiering
De civil society-organisaties roepen de regering op om een constructieve dialoog te voeren, maar Rob Wilson, the Minister van Civil Society-zaken, verklaarde: "We hebben nu eenmaal garanties nodig om te voorkomen dat belastinggeld wordt misbruikt voor politieke lobby. Als gesubsidieerde organisatie willen lobbyen, dan kunnen ze dat doen, maar ze zullen dan een andere financiering hiervoor moeten zoeken.'

♦ Bronnen: Third Sector, BBC, The Financial Times