Goede doelen komen met Eerlijke Bankwijzer

22 januari 2009, 08:59
AMSTELVEEN (22 januari) - Er is veel gedoe geweest rondom goede doelen en hun beleggingen. Sommige banken belegden namens de fondsen in schimmige bedrijven of waren zelf niet bepaald verantwoord. Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefenisie en de FNV komen nu met De Eerlijke Bankwijzer. Een initiatief dat in de bankwereld het kaf van het koren moet scheiden.


De website www.eerlijkebankwijzer.nl wordt vandaag gelanceerd in Utrecht. De presentatie vindt plaats tijdens het symposium "Een duurzame financiële sector: Utopie?". Wouter Bos opent de bijeenkomst met een videoboodschap.

 


De nieuwe website biedt bezoekers door middel van een scoresysteem inzicht in de prestaties van banken op alle relevante facetten van het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Er kan per bank vergeleken worden of op thema's gekeken worden hoe de eigen bank scoort. Het is ook mogelijk om een bank op de website een gele kaart uit te delen. Eerlijke Bankwijzer geeft bovendien advies over het wisselen van bank.

 


Het is voor het eerst dat banken zijn onderzocht op alle terreinen van maatschappelijk verantwoord ondernemen en dat de resultaten daarvan overzichtelijk op een website zijn samengebracht. Doel van de initiatiefnemers is om de druk op banken te verhogen, zodat zij meer aandacht gaan besteden aan een verantwoorde en duurzame inzet van het geld dat rekeninghouders hen toevertrouwen.

 


De Bankwijzer zal elke drie maanden worden vernieuwd op basis van nieuw actueel onderzoek. Zie ook: www.eerlijkebankwijzer.nl  

gerelateerde items