Goede doelen en foundations VS worstelen met huizencrisis

13 maart 2008
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

AMSTELVEEN (13 maart) - Dankzij de hypotheekcrisis zijn vele Amerikanen de afgelopen drie jaar hun huis kwijtgeraakt. Goede doelen en vermogensfondsen registreren het leed en de sociale risico's, maar hebben moeite een strategie te verzinnen waarmee de problematiek kan worden aangepakt.


De cijfers liegen er niet om. Afgelopen jaar hebben 400.000 Amerikaanse gezinnen hun huis moeten afstaan aan de bank, een stijging van 50% ten opzichte van 2006. Nog eens 2,2 miljoen mensen lopen het risico de komende twee jaar hun huis kwijt te raken, omdat de huizencrisis zich aan het verdiepen is.

 


Goede doelen en vermogensfondsen worstelen met het sociale leed dat uit de huizencrisis voortvloeit. Een van de weinige substantiële tot dusver acties is een gift van 2 miljoen dollar geweest van het Open Society Institute, waarmee het Center for New York City Neighborhoods is opgezet, een goed doel dat als primair doel heeft het helpen van huiseigenaren/gezinnen die hun huis hebben verloren.

 


Bob Eckhart van de Cleveland Foundation erkent dat de sector enigszins verrast is door de omvang en diepte van de huizencrisis. "Wanneer een issue zo snel opkomt is de benodigde infrastructuur om iets te kunnen doen niet of onvoldoende aanwezig. Als filantropische sector zijn we nog zoekende. De tragiek is dat er niet een of twee succesrecepten zijn waarmee we de situatie kunnen aanpakken. We kunnen niet rechtstreeks ingrijpen bij de banken, dus moeten we relaties opbouwen met intermediairs en zo indirect aan de problematiek werken."