Goede doelen beoordeeld door donateurs

8 juni 2006

In het kader van de Geefwijzer die door de Donateursvereniging enige tijd terug in het leven is geroepen, gaat de belangenvereniging de ervaringen van donateurs met goede doelen in kaart brengen. Volgens voorzitter Esther Jacobs is er behoefte aan een waardeoordeel over de fondsen. Het CBF heeft echter de nodige reserves.


In de enquête, die sinds gisteren online is, wordt donateurs gevraagd goede doelen op een aantal aspecten te beoordelen. Denk daarbij aan de wijze waarop donateurs benaderd worden en de mate van informatieverstrekking. DV-voorzitter Esther Jacobs stelt in een persbericht dat het op dit moment niet mogelijk is om de relaties die goede doelen onderhouden met donateurs objectief te beoordelen. Waardeoordelen zijn dus welkom. "Hoe worden donateurs benaderd? Krijgen mensen nog post van de organisatie terwijl ze zich afgemeld hebben? Hoe worden ze geïnformeerd? Dat soort zaken kun je niet objectief beoordelen. Onze inventarisatie heeft niet de pretentie representatief te zijn, maar geeft wel een indruk over een goed doel.''

 


Het CBF ziet in de enquête een goede aanvulling. Wel zet de keurmerkverstrekker vraagtekens bij de representativiteit. Adjunct-directeur Adri Kemps zou eigenlijk het liefst hebben dat hoor en wederhoor wordt toegepast bij de beoordeelde instanties, voordat de resultaten van de enquête publiek gemaakt worden.

 


Maar daar voelt de Donateursvereniging niet veel voor. "We kunnen niet alles eerst nog eens voorleggen aan de goede doelen," zegt Jacobs. Wel worden de reacties gescreend voordat zij op de website worden geplaatst.