Toon alles (1)

Giving USA: record van ruim 410 miljard dollar naar goede doelen in 2017

13 juni 2018, 16:00
Giften aan goede doelen in de Verenigde Staten stegen naar ruim 410 miljard dollar.
Giften aan goede doelen in de Verenigde Staten stegen naar ruim 410 miljard dollar.
Mede dankzij een bloeiende aandelenmarkt en een sterke economie, zijn de giften aan goede doelen in de Verenigde Staten vorig jaar gestegen naar ruim 410 miljard dollar. Dat meldt Giving USA 2018. Het is voor het eerst dat de vierhonderd miljard wordt overstegen. 
 
Giving USA 2018: The Annual Report on Philanthropy for the Year 2017 is gisteren gepubliceerd. Het jaarlijkse onderzoek, vergelijkbaar met het Nederlandse Geven in Nederland, constateert dat de giften met 5,2 procent zijn gestegen ten opzichte van 2016. ‘Het recordaantal giften laat zien dat er zelfs in tijden van verdeeldheid een solide toewijding is aan filantropie in de Verenigde Staten’, zegt Aggie Sweeney, voorzitter van Giving USA Foundation en senior counsel bij Campbell & Company. ‘Omdat mensen meer middelen beschikbaar hebben, kiezen ze ervoor een ​​verschil te maken door meer dan vierhonderd miljard dollar te schenken. De bijdragen gingen bijna over de hele linie omhoog, wat aangeeft dat Amerikanen lijken te geven volgens hun overtuigingen en interesses, die divers en breed zijn.’
 
Invloed van beleidsontwikkelingen
Hoewel beleidsontwikkelingen mogelijk een rol hebben gespeeld bij het geven aan goede doelen, hebben de meeste effecten van de wijzigingen in het belastingbeleid pas invloed op het geven in 2018 en daarna. ‘De toename van het aantal giften in 2017 werd gedeeltelijk veroorzaakt door stijgingen in de aandelenmarkt, zoals blijkt uit de groei van bijna twintig procent in de S&P 500[1]’ legt Amir Pasic uit. Pasic is rector aan de Lilly Family School of Philanthropy. ‘Beleggingsrendementen zorgden daarnaast voor grotere giften, waarvan de meeste door particulieren aan hun eigen stichting werden gegeven, inclusief twee geschenken van een miljard of meer. Het laat zien dat sommige van onze rijkste burgers hun vermogen gebruiken om belangrijke bijdragen aan het algemeen welzijn te leveren.’
Naast de S&P 500 zijn ook andere economische factoren, zoals inkomen en consumptie, geassocieerd met de financiële stabiliteit van huishoudens op lange termijn. Die gegevens zijn historisch gecorreleerd. Deze factoren kenden ook een sterke groei in 2017.
 
Bronnen van de bijdragen
Het geven doorparticulieren bedroeg naar schatting 286,65 miljard, een stijging van 5,2 procent in 2017 (een stijging van 3 procent, gecorrigeerd voor inflatie).
Geven doorstichtingen steeg met 6 procent tot een geschatte 66,9 miljard in 2017 (een stijging van 3,8 procent, gecorrigeerd voor inflatie). 
Geven perlegaat bedroeg in 2017 naar schatting 35,7 miljard, een toename van 2,3 procent ten opzichte van 2016 (een stijging van 0,2 procent, gecorrigeerd voor inflatie).
Geven doorbedrijven is naar schatting gestegen met 8 procent in 2017, in totaal 20,77 miljard (een stijging van 5,7 procent, gecorrigeerd voor inflatie).
 
Doelen waaraan gegeven wordt
Giften aan Kerk en levensbeschouwing stegen met 2,9 procent (0,7 procent gecorrigeerd voor inflatie) en ontving naar schatting 127,37 miljard aan bijdragen.
Giften aan Onderwijs stegen naar schatting met 6,2 procent (4,0 procent gecorrigeerd voor inflatie) tot 58,90 miljard.
Giften aan Human services stegen met naar schatting 5,1 procent (2,9 procent gecorrigeerd voor inflatie) van in totaal 50,06 miljard.
Giften aan Gezondheid zijn naar schatting gestegen met 7,3 procent (5,1 procent gecorrigeerd voor inflatie) tot 38,27 miljard.
Giften aan Maatschappelijke en sociale doelen stegen naar schatting 7,8 procent (5,5 procent gecorrigeerd voor inflatie) tot 29,59 miljard.
Giften aan Kunst en cultuur zijn naar schatting met 8,7 procent (6,5 procent) gestegen tot 19,51 miljard.
Giften aan Internationale hulp zijn naar schatting met 4,4 procent gedaald (6,4 procent gecorrigeerd voor inflatie) tot 22,97 miljard dollar.
Giften aan Milieu- en dierenorganisaties zijn naar schatting gestegen met 7,2 procent (5 procent gecorrigeerd voor inflatie) tot 11,83 miljard.
Giften aan Individuen, die minder dan twee procent van alle giften uitmaken, stegen naar schatting 20,7 procent (22,4 procent in inflatie gecorrigeerde dollars), tot 7,87 miljard. Het grootste deel van deze donaties zijn giften van medicijnen aan patiënten in nood.
 
In alle categorieën is het aantal giften toegenomen, behalve die aan Internationale hulp. Maar ondanks die daling, bereikte deze subsector nog steeds zijn op twee na hoogste niveau ooit geregistreerd, zo melden de onderzoekers.
 
Over Giving USA
Al meer dan zestig jaar publiceert Giving USA uitgebreide gegevens over goede doelen die worden gebruikt door donateurs, fondsenwervers en non-profitorganisaties. Het onderzoek in dit jaarverslag maakt een schatting van alle giften aan goede doelen in de Verenigde Staten. Giving USA is een initiatief van Giving USA Foundation en wordt onderzocht en geschreven door de Indiana University Lilly Family School of Philanthropy. Het rapport is verkrijgbaar in de online webshop.
 
[1]De S&P 500 is een aandelenindex van de Verenigde Staten die een zeer betrouwbaar beeld geeft van de ontwikkelingen op de Amerikaanse aandelenmarkt. De 500 grootste Amerikaanse bedrijven gemeten naar hun marktkapitalisatie zijn opgenomen in deze index, die samengesteld wordt door de kredietbeoordelaar Standard & Poor's. 
 
gerelateerde items