The Giving Pledge

18 augustus 2010
Nieuws | | Filantropen

AMSTELVEEN (18 augustus) - 34 Amerikaanse miljardairs, waaronder de New Yorkse burgemeester Bloomberg en mediamagnaat Ted Turner, schenken in ieder geval de helft van hun vermogen aan het goede doel. Zij geven hiermee gehoor aan de oproep van Microsoft-oprichter Bill Gates en superbelegger Warren Buffet (foto) eerder dit jaar aan alle Amerikaanse miljardairs om minstens de helft van hun vermogen weg te geven. De superrijken beslissen zelf aan welk goed doel. Volgens het magazine Forbes wonen alleen al in de VS 403 mensen met een vermogen van 1 miljard dollar of meer.

Het project van Buffett en Gates heet The Giving Pledge en het gaat erom om de rijkste families van de Verenigde Staten aan het denken te krijgen over hun vermogen. De ‘pledge' is dat ze minimaal de helft van hun rijkdommen afstaan aan het charitatieve initiatief. Buffett is verheugd over het grote enthousiasme onder miljardairs. ‘We zijn nog maar net begonnen en nu hebben we al zoveel respons.'.

Wie zich verbindt aan The Giving Pledge hoeft overigens geen overeenkomst te tekenen. De oprichters hopen dat een bericht aan de media voor voldoende sociale druk zal zorgen om hun belofte waar te maken.
Het voorbeeld heeft intussen o.a. in Duitsland al navolging gekregen. Van Nederlandse superrijken is niet bekend of zij zich geëngageerd hebben aan het Amerikaanse initiatief.