Gezondheidsfondsen VS en Canada boerden goed in 2005

8 november 2006
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

De private bijdragen aan gezondheidsfondsen zijn in 2005 in de VS en Canada stevig gestegen. Belangrijkste verantwoordelijke voor de stijging: de individuele particuliere donor, die het geld afgelopen jaar losser in de zak had zitten.


De cijfers mogen er zijn. De inkomsten uit giften van gezondheidsfondsen in de VS stegen afgelopen jaar met liefst 16% naar ruim 7 miljard dollar, aldus een studie van de Association for Healthcare Philantrophy. In Canada namen de giften aan gezondheidsfondsen in dezelfde periode met 11% toe naar 1,2 miljard dollar.

 


Andere opvallende cijfers: het aantal Amerikaanse donoren nam in 2005 met 4,6 procent toe, afgezet tegen 2004. Het aantal giften zat met 2,2% in de lift. Particuliere giften zijn met 6 uit elke 10 dollars nog steeds de belangrijkste inkomstenbron voor gezondheidsfondsen. Bedrijven en aan bedrijven gelieerde foundations gaven 2 dollar, andere fondsen 1 dollar.

 


Niet minder opvallend is dat in de VS iets meer dan de helft van de giften contant wordt gepleegd. In de Canada wordt zelfs 75% van de giften aan gezondheidsfondsen contant verstrekt.

 


Voor het brancheonderzoek werd 327 Amerikaanse en 159 Canadese gezondheidsfondsen bevraagd.