Gezondheidsfondsen steken 3 miljoen in gezamenlijk preventieprogramma

24 januari 2008
Nieuws | | Goede doelen

Afgelopen week kondigden de Nierstichting, het Diabetes Fonds en de Hartstichting aan dat zij de handen ineenslaan. Gezamenlijk steken zij drie miljoen euro in de ontwikkeling van het nationale preventieprogramma LekkerLangLeven. FM vroeg Marcel Vergeer, teamleider communicatie bij de Hartstichting, naar het hoe en het waarom.


Drie grote fondsen die op deze schaal samenwerken: dat is bijzonder. Is er ook sprake van een bijzondere aanleiding?

 


Vergeer: "De aanleiding is de maatschappelijke problematiek van de ongezonde leefstijl en het feit dat internet zwart ziet van preventieve zelftests. Verschillende gezondheidsfondsen spreken elk op hun eigen manier het publiek aan. We willen daar lijn in aanbrengen met een algemene preventieve zelftest. Als Hartstichting hebben daarom een aantal gezondheidsfondsen benaderd met de vraag of men samen met ons dit strategische pad wil bewandelen. De Nierstichting en het Diabetes Fonds hebben hierop positief gereageerd en bleken bereid er een beleidsprioriteit van te maken."

 


Hoever gaat de samenwerking?

 


Vergeer: "Het gaat om een diepgaande samenwerking. Er is door de drie organisaties een budget van drie miljoen euro bij elkaar gebracht voor het preventieprogramma LekkerLangLeven. Inhoudelijk zal er stevig worden samengewerkt. Er is een strategisch team opgezet. Daaronder hangen verschillende projecten die worden aangestuurd door een aantal projectleiders uit de deelnemende fondsen."

 


Welke acties kunnen we binnenkort van de trojka verwachten?

 


Vergeer: "We willen bij burgers, professionals en overheid aandacht vragen voor het grote maatschappelijke probleem van de ongezonde leefstijl. Naast gezamenlijke lobby, onderzoek, voorlichting en bewustwording wordt daarom samen met professionals in de gezondheidszorg, zoals huisartsen en bedrijfsartsen, gewerkt aan een standaard voor een gezondheidscheck van de drie ziekten. Samen met professionals wordt ook gewerkt aan een structureel vervolgaanbod van voorlichting, behandeling en begeleiding."

 


Staan de gezondheidsfondsen die eerder afhaakten nu duurzaam buitenspel?

 


Vergeer: "Zeker niet. Het is de bedoeling om, wanneer we wat verder zijn in het proces, ook deze fondsen achter de preventietest te krijgen. Op deze manier hopen we een sectorbrede coalitie te realiseren."