Toon alles (2)

‘Geven is het fijnste aan rijk zijn’

22 mei 2013, 04:00
‘Geven is het fijnste aan rijk zijn’
‘Geven is het fijnste aan rijk zijn’
Geld geven aan goede doelen is het fijnste aspect van rijk zijn, vindt meer dan de helft van Amerikaanse miljonairs en miljardairs. Dat blijkt uit een onderzoek dat vandaag is gepubliceerd door U.S. Trust, onderdeel van Bank of America.

Voor het onderzoek zijn 711 mensen ondervraagd die tenminste drie miljoen dollar bezitten, naast hun huis. Filantropie scoort hoger dan bezittingen en lifestyle bij de rijke Amerikanen.
Jonge rijken noemden filantropie vaker als het beste aspect van rijk zijn dan ouderen. Zeven van de tien mensen in de groep van 18 tot 32 jaar zetten het op de eerste plaats. Bij degenen boven de 68 was dat maar 35 procent. Zo’n 76 procent vindt dat het steunen van goede doelen een positieve invloed op de maatschappij heeft en tachtig procent zei dat over vrijwilligerswerk. Daarnaast is ook het gedrag van gepensioneerde rijken onder de loep genomen. Daaruit bleek dat zestig procent van die groep actief is in vrijwilligerswerk.

Belangrijkste redenen om te geven
80 procent noemde: ‘creëren van positieve impact op maatschappelijke problemen’
54 procent noemde: ‘Een voorbeeld stellen voor de rest van de familie’
38 procent noemde: ‘Belastingvoordelen’
25 procent noemde: ‘Goed herinnerd willen worden’

‘Warren Buffet goed voorbeeld’
De interesse van jongeren in filantropie komt vooral door de voorbeelden die ze de afgelopen jaren hebben gehad, meent David Ratcliffe (foto), managing director bij U.S. Trust. ‘Donateurs als Warren Buffet die de Giving Pledge met Bill Gates heeft opgezet, moedigen rijken aan om ten minste de helft van hun inkomen aan goede doelen te geven. Zij hebben goed werk verzet en hebben filantropie goed zichtbaar gemaakt’, aldus Ratcliffe.
gerelateerde items