Gestapeld financieren: de eerste resultaten

2 juli 2019, 06:00
Gestapeld financieren: de eerste resultaten
Gestapeld financieren: de eerste resultaten
Voor kunstenaars, creatieven en culturele instellingen is het vraagstuk van ‘gestapeld financieren’ complex: zij zijn naast hun eigen inkomsten vaak afhankelijk van subsidies, bijdragen van fondsen, mecenassen en sponsoring. Cultuur+Ondernemen onderzoekt, samen met de HvA, HU en CrowdfundingHub hoe financieel adviseurs al die verschillende financieringsvormen kunnen combineren voor een optimale aanvraag. De eerste resultaten van het twee jaar durende onderzoek zijn nu bekend en zijn een vergelijking van de vier typen financieel adviseurs. 
 
Reageren? Mail ons, of reageer via TwitterFacebook of Linkedin.
 
Geld lenen is voor het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) moeilijker geworden, omdat banken vaker financieringsaanvragen afwijzen. Daardoor ontstaan alternatieve financieringsvormen zoals crowdfunding, online werkkapitaal, factoring en leasing. Dit leidt tot combinaties van financieringsvormen, ook wel ‘gestapeld financieren’ genoemd. Het MKB en hun adviseurs hebben veel ervaring met bankleningen, maar niet met deze combinatie van nieuwe financieringsvormen. Voor kunstenaars, creatieven en culturele instellingen is het vraagstuk van ‘gestapeld financieren’ misschien nog wel complexer. Dat vormde een extra reden voor Cultuur+Ondernemen in het consortiumGestapeldFinancierente participeren.
 
Het onderzoek
De vraag die centraal staat in het onderzoek is: Hoe kan de financieel adviseur de vele verschillende financieringsvormen, met behulp van een overzichtelijk stappenplan, combineren en tot een optimale passende financieringsaanvraag komen?
Recent is een eerste verkenning naar de kennis van en keuze voor financieel adviseurs uitgevoerd. Vier typen financieel adviseurs zijn met elkaar vergeleken: bankiers, accountants, MKB Kredietcoaches en onafhankelijke financieringsadviseurs. Hoe goed zijn adviseurs op de hoogte van nieuwe financieringsvormen en het combineren daarvan? Voorlopige resultaten bevestigen dat gespecialiseerde financieel adviseurs meer kennis hebben over alle varianten en dat bankiers de voorkeur voor bancaire financieringsvormen. De accountants hebben in het algemeen minder kennis dan andere adviseurs. 
 
Meer lezen? Ga naar Gestapeld-Financieren.nl.

(Bron: Cultuur+Ondernemen)
 
gerelateerde items