Toon alles (1)

Geredden ontmoetten Redders KNRM

23 januari 2016, 00:00
Geredden ontmoetten Redders KNRM
Geredden ontmoetten Redders KNRM
Op zaterdag 23 januari hield de bemanning van het KNRM station Katwijk een oefening gehouden met het zeiljacht ‘Havestate Silver Lion’ die in 2008 in problemen kwam.
 
Terug in de tijd naar het jaar 2008
Het 16 meter lange zeiljacht met 7 personen aan boord, kreeg op zondagochtend 10 augustus 2008 roerproblemen, tussen Katwijk en Noordwijk. Nadat de bemanning van het zeiljacht alarm had gemaakt bij het Kustwachtcentrum, werden de stations van Katwijk en Noordwijk van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij gealarmeerd. 
De weersomstandigheden waren slecht, er stond een stormachtige westenwind, 8 Bft. De Katwijkse reddingboot ‘De Redder’ was met 25 minuten ter plaatse en zette twee opstappers over aan boord van het zeiljacht. Zij hebben direct een sleepverbinding tot stand gebracht met assistentie van de bemanning van de Noordwijkse reddingboot ‘Paul Johannes'. Nadat de sleepverbinding tot stand gebracht was, zette de reddingboot met het zeiljacht koers richting de haven van IJmuiden. Na een tocht van 2,5 uur, waarin de sleeptros ook nog eens brak door de hoge zeeën, kwam de reddingboot met het zeiljacht rond 16:00 uur aan in de haven van IJmuiden. 
 
Reünie met oefening sleepverbinding
Enkele bemanningsleden van station Katwijk gaven in 2015 aan behoefte te hebben om te oefenen met het aanleggen van een sleepverbinding. De vraag werd neergelegd bij de havenmeester van Scheveningen of er mensen met een zeiljacht bereid waren aan deze oefening deel te nemen. Vele zeilers waren bereid deel te nemen aan deze oefening, maar één van de zeiljachten konden de redders zich nog goed herinneren, de ‘Havestate Silver Lion’. Op zaterdag 23 januari was het zover en had de bemanning afgesproken in de haven van Scheveningen voor een leerzame oefening en reünie. 
 
Na een kop koffie en de verhalen van de reddingsactie werden de mogelijkheden van de sleepverbinding besproken. Ook de twee eigenaren gaven hierbij advies. Daarna werd het theoretische deel in de praktijk uitgevoerd en werd een sleepverbinding tot stand gebracht in de haven. Nadat de bemanning door de eigenaren werden getrakteerd op verse broodjes, was het weer tijd om terug te gaan richting het station. De eigenaren werden hartelijk bedankt voor hun gastvrijheid en de volgende afspraak voor een sleepoefening en een medische evacuatie op zee is gemaakt.
 
gerelateerde items