George Soros stopt na 40 jaar met hedgefonds

3 augustus 2011
Nieuws | | Filantropen

Amsterdam (2 augustus) - Miljardair George Soros (bijna 81) stopt als hedgefondsmanager van Soros Fund Management. Hij geeft de 1 miljard dollar die buitenstaanders in zijn fonds hebben gestoken, terug en belegt voortaan alleen nog maar voor zichzelf en zijn eigen familie. Dat hebben zijn zoons Jonathan en Robert de beleggers eind juli laten weten.


Volgens zijn zoons stopt Soros sr. na een kleine 40 jaar als fondsmanager vanwege nieuwe, strengere Amerikaanse regels voor fondsmanagers, waardoor er veel meer informatie moet worden verstrekt aan beurswaakhond SEC. De nieuwe regels zijn minder streng voor fondsen die alleen voor zichzelf beleggen.

Het Soros Fund Management beheert nu ruim 25 miljard dollar. Dat is overwegend geld van de familie.


Soros werd in 1930 in Boedapest geboren. Hij studeerde in Londen en startte in 1973 zijn eerste eigen bedrijf in de VS.  Soros werd in 1992 bekend toen hij een miljard verdiende door te speculeren op een waardedaling van het Britse pond. De Britse regering zag zich hierdoor genoodzaakt de munt te devalueren.

Soros is vooral bekend als filantroop en stichter van het Open Society Foundation, die zich inzet voor democratie in met name Oost-Europa.