Welke gegevens willen donateurs met je delen?

25 april 2018, 17:00
Jongeren tot 30 jaar zijn vaker bereid hun gegevens te delen.
Jongeren tot 30 jaar zijn vaker bereid hun gegevens te delen.
Het Nederlandse Donateurs Panel (NDP) richt zich tijdens de meest recente meting op de komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). In hoeverre willen mensen hun gegevens delen met een goed doel? Worden goede doelen wel vertrouwd op het gebied van databeveiliging? 
 
De onderzoekers vroegen de leden van het panel onder meer hoe groot het vertrouwen is in de databeveiliging door elk van de volgende organisaties: webwinkels, aanbieders van social media, goededoelenorganisaties, landelijke winkelketens en telefonie- en internetbedrijven. 
 
Meest en minst vertrouwd
De top-5 van de instanties van het meest naar het minst vertrouwd door respondenten wat betreft persoonsgegevens en andere privacygevoelige informatie in 2018: 
1 Goededoelenorganisaties (30 procent)
2 Telefonie- en Webwinkels (24 procent)
3 Internetbedrijven (23 procent)
4 Landelijke winkelketens (21 procent)
5 Aanbieders van sociale media (8 procent)
 
Net als in 2016 staan goede doelen nog steeds op de eerste plaats. In vergelijking met andere organisaties, komen ze met 30 procent goed uit de bus. Jongeren onder de 30 hebben significant meer vertrouwen in de databeveiliging van goede doelen dan 30-plussers. 
 
Persoonsgegevens delen
Ook werd het panel gevraagd hoe waarschijnlijk het is dat zij bij een donatie bepaalde persoonsgegevens zouden delen met een goed doel:
 
Als je kijkt naar leeftijdsgroepen, ontdek je significante verschillen:
  • Jongeren tot 30 jaar zijn vaker bereid hun naam, e-mail en geboortedatum te delen dan 30-plussers. 
  • 50- tot 59-jarigen zijn minder vaak bereid hun adres en telefoonnummer te delen dan andere leeftijdsgroepen. 
  • 60-plussers zijn juist minder vaak bereid hun naam te delen dan mensen jonger dan 60 jaar. 
 
Wat verder opvalt is dat mensen die jonger zijn dan veertig jaar vaker bereid zijn hun IBAN te delen dan 50-plussers (20 procent tegenover 5 procent). Vrouwen geven vaker hun geboortedatum op dan mannen (54 procent tegenover 40 procent) en mensen die van plan zijn om meer te gaan doneren zijn vaker bereid hun e-mailadres (80 procent), geboortedatum (87 procent) of adres (53 procent) te delen. Er zijn ook verschillen in organisatiecategorieën. Zo zijn donateurs die als voorkeurscategorie Ontwikkelingshulp hebben opgegeven vaker bereid hun geboortedatum (67 procent), adres (42 procent) en IBAN (27 procent) te geven. Bij donateurs met een voorkeur voor Gezondheid, Welzijn, Sport en Cultuur, Natuur, Milieu en Dierenbelangen liggen deze percentages lager. 

Klik hier voor het volledige rapport van het Nederlandse Donateurs Panel.
 
gerelateerde items