Geen witwas via Nederlandse goede doelen

4 maart 2009
Nieuws | | Tax & Legal

AMSTELVEEN (5 maart) - Goede doelen worden in Nederland niet gebruikt voor witwassen van crimineel geld of voor belastingontduiking. Dit blijkt uit een recente rapportage van de OECD (Organisation for Economic Co-Operation and Development). Het rapport signaleert wel een mondiale toename, met name in Argentinië, België, Canada, Italië, Noorwegen, Spanje, Engeland en de VS.


Het "Report on abuse of charities for money-laundering and tax evasion" is gebaseerd op een enquête die vorig jaar werd gehouden onder 16 landen. Volgens de onderzoekers is het maken van vergelijkingen lastig door de vele verschillende definities die de landen hanteren voor "goede doelen" en door de sterk heterogene belastingwetten.

 


Nederland rapporteerde het volgende: "Wij hebben slechts één geval ontdekt waarin een goed doel betrokken was bij belastingontduiking, maar het onderzoek hiernaar werd stopgezet. In een ander geval kwam uit een audit naar voren dat medewerkers en bestuurders geld hadden onttrokken aan een goed doel. Overall hebben wij geen misbruik van goede doelen geconstateerd."