Geefgedrag zwarte Amerikanen blijft achter

19 mei 2005
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

Ook in Nederland is het een issue: het geefgedrag van minderheden. Onderzoek van het Center on Wealth and Philanthropy wees deze week uit dat zwarte Amerikanen ondanks hun gestegen welvaart relatief minder zijn gaan geven. Een conclusie die eerder al door de onderzoekers van Giving USA werd getrokken. 

 

Het gemiddelde inkomen van Afro-Amerikaanse huishoudens groeide in de periode 1992-2001 met 4% per jaar, na correctie voor de inflatie. Er werd bovendien 5% meer gegeven. Het gemiddelde vermogen van zwarte Amerikanen groeide in dezelfde periode met 2,4%. Een percentage dat achterblijft bij de gemiddelde Amerikaanse vermogensgroei per hoofd van de bevolking (5,9%). Ook wordt door blanke Amerikanen relatief steeds meer gegeven. 

 

In de komende vijftig jaar zullen Afro-Amerikaanse huishoudens naar schatting 1,1  tot 3,4 biljoen dollar gaan overdragen. Ondanks het feit dat 12,4% van de Amerikaanse bevolking zwart is, hebben zwarte Amerikanen een aandeel van slechts 2,5% in de vermogensoverdracht de komende halve eeuw. Nieuw zijn de conclusies, die zijn neergeschreven in het rapport