Toon alles (1)

Amnesty wil onderzoek naar gebruik taser Nederlandse politie

8 september 2017, 10:00
Amnesty International wil onderzoek naar het gebruik van tasers door de Nederlandse politie.
Amnesty International wil onderzoek naar het gebruik van tasers door de Nederlandse politie.
Naar aanleiding van de uitzending van 1Vandaag over het taseren van een patiënt in een psychiatrische instelling, roept Amnesty International op tot een onafhankelijk onderzoek. ‘Het inzetten van een taser bij een patiënt die geen onmiddellijke levensbedreiging vormt is in strijd met de mensenrechten’, meldt de organisatie.
 
Amnesty vindt de regels voor de inzet van tasers door de Nederlandse politie niet strikt genoeg. Bovendien denkt de politie te lichtzinnig over de risico’s van het gebruik, zegt Amnesty. Uit recent onderzoek naar meer dan duizend overlijdensgevallen waarbij tasers door de politie in de Verenigde Staten zijn ingezet blijkt dat een op de vier dodelijke slachtoffer psychische problemen had. Ook het bedrijf dat de taser verkocht aan de Nederlandse politie wijst op het specifieke risico voor mensen met psychische problemen.
Het gebruik van stroomstootwapens moet dan ook worden beperkt tot de meest extreme omstandigheden waarbij levensgevaar dreigt.

 
Eduard Nazarski: 'Het is onacceptabel dat de politie
iemand met psychische problemen extreme pijn toebrengt.'
Eerdere waarschuwingen
‘Verschillende organisaties, waaronder de VN en het College voor de Rechten van de Mens, waarschuwden al voor de risico’s van het uitrusten van agenten met stroomstoomwapens. De Speciaal Rapporteur van de VN inzake marteling waarschuwde de Nederlandse regering in 2013 al voor het uitrusten van agenten met stroomstoomwapens. De rapporteur vreesde dat het wapen ook in niet-levensbedreigende situaties zou worden ingezet met alle mogelijk gevolgen van dien’, aldus Amnesty.
 
Eduard Nazarski, directeur van Amnesty Nederland: ‘Mensen met psychische problemen verdienen goede zorg, het is onacceptabel dat de politie iemand met psychische problemen extreme pijn toebrengt, waarbij ook het risico op overlijden aanwezig is.’
 
Nieuw: 
DDB Dailyelke dag om 12.00 uur het laatste nieuws & opinie van de afgelopen 24 uur in uw mailbox. Gratis service naast uw wekelijkse DDB Journaal.
Aanmelden: klik hier.
 
gerelateerde items