Goede doelen teleurgesteld over uitspraak rechter rookverbod

24 mei 2012
Nieuws | | Goede doelen

AMSTERDAM (24 mei) - De uitzondering binnen de tabakswet voor kleine horeca zonder personeel blijft bestaan. Dat heeft de rechter besloten in de rechtszaak van Clean Air Nederland (CAN) tegen de staat. “Gezondheid verliest”, concluderen het Astma Fonds, KWF Kankerbestrijding, Hartstichting en Partnership Stop met Roken. CAN gaat in hoger beroep.

“De praktijk heeft bewezen dat het uitzonderen van een kleine groep ertoe leidt dat in de helft van de cafés weer gerookt wordt”, meldden de teleurgestelde organisaties. “De handhaving schiet ernstig te kort en verhoging van de boetes, waar minister Schippers naar verwijst, lost dit probleem blijkbaar niet op. Internationaal is er brede consensus dat een algeheel rookverbod in de horeca vanzelfsprekend is en werkt, gezien de grote schade die meeroken aanricht. Uitzonderingen werken niet. Doordat het demissionaire kabinet hier toch voor heeft gekozen, loopt Nederland internationaal flink achter en biedt de horeca nu aan veel werknemers en bezoekers geen veilige en gezonde omgeving.”

WHO-verdrag
“Bovendien houdt Nederland zich niet aan acht van de veertien belangrijkste maatregelen uit het WHO-verdrag van 2005 waarin beoogd wordt de tabaksconsumptie terug te dringen”, meldt het Astma Fonds. Volgens het Fonds vindt er geregeld overleg plaats tussen de overheid en de tabaksindustrie, terwijl het WHO-verdrag zegt dat landen beschermd moeten worden tegen deze invloed. “Ook zijn waarschuwingen op verpakkingen en etikettering van tabak niet genoeg doorgevoerd. Tabaksfabrikanten voegen ingrediënten toe om het product aantrekkelijker en verslavender te maken en deze informatie is nog steeds niet openbaar. Accijnzen zijn relatief laag en er zijn geen campagnes om aandacht te vragen voor gezondheidsrisico’s van roken en meeroken. En door uitzonderingen op het rookverbod voor kleine horecagelegenheden gaat Nederland als enige land in de wereld een stap achteruit in plaats van vooruit”, aldus het Astma Fonds.