Gates in de fout

10 januari 2007
Nieuws | | Filantropen

De Bill & Melinda Gates Foundation zit op miljarden dollars, waaronder het vermogen van investeerder Warren Buffett. Wordt dat geld ook goed besteed? De Los Angeles Times plaatst in een artikel vraagtekens bij de investeringen van de foundation.


Volgens het Amerikaanse dagblad heeft de Bill & Melinda Gates Foundation 8,7 miljard dollar geïnvesteerd in bedrijven die activiteiten ondernemen die strijdig zijn met haar doelstellingen. Zo heeft de foundation geld gegeven aan Chevron, Eni, Exxon en Shell. Stuk voor stuk bedrijven die door hun activiteiten de Niger Delta vervuilen, een gebied waar ademhalingsziektes, kanker en aangetaste immuniteit vaker voorkomen dan in de rest van Afrika. Dat is slecht te rijmen met het geld dat de Gates Foundation inzet om ziekte in Afrika te bestrijden.

 


Ook in heeft de Gates Foundation geïnvesteerd. Dit bedrijf is betrokken bij energiewinning in Birma. Er zouden mensenrechtenschendingen gepleegd zijn bij de aanleg van pijpleidingen. Ook de ecologie is door de aanwezigheid van Total aangetast. Het bedrijf ligt vanwege haar aanwezigheid in de dictatuur onder vuur van activisten.

 


De Gates Foundation heeft bovendien geïnvesteerd in bedrijven (Fannie Mae, Nestle, Ameriquest) die zijn aangeklaagd voor illegale praktijken als woekerleningen, gedwongen kinderarbeid en medische misstanden.

 


Er is door de Gates Foundation nog niet officieel gereageerd op het artikel.