Gates Foundation: ‘1%CLUB beste idee ontwikkelingshulp’

Gates Foundation: ‘1%CLUB beste idee ontwikkelingshulp’
Gates Foundation: ‘1%CLUB beste idee ontwikkelingshulp’
6 november 2012
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

1%CLUB ontvangt een prijs van 100.000 dollar van de Bill & Melinda Gates Foundation. Het plan How does aid work? Let's ask the crowd! van de jonge Nederlandse organisatie werd door de Bill & Melinda Gates Foundation beoordeeld als een van de tien beste ideeën om ontwikkelingshulp op vernieuwde manieren aan te pakken en het effect aan te tonen.

Het plan van 1%CLUB werd gekozen uit duizend inzendingen uit meer dan tachtig landen. Met het geld ontwikkelt de Nederlandse organisatie een innovatieve manier, gebaseerd op mobiele telefoons en social media, om ontwikkelingshulp transparanter te maken en mensen in ontwikkelingslanden hier rechtstreeks bij te betrekken. Zo kan iemand in Kenia per sms de voortgang van het nieuwe gezondheids- of scholingsproject in zijn dorp laten zien. 1%CLUB gaat het platform ontwikkelen in samenwerking met twee andere vernieuwende Nederlandse organisaties, Akvo en Text to Change.

Transparantie en impact
1%CLUB oprichter Anna Chojnacka (foto) die aanwezig was tijdens de afgelopen Filanthropium Top in Den Haag: “Uiteraard zijn we enorm trots op het feit dat we met ons plan tussen de vele inzendingen zijn gekozen. Het toont de belangrijkheid aan van transparantie over je donatie en zichtbaarheid van de impact ervan. Wij willen mensen in ontwikkelingslanden in staat stellen om direct en op een laagdrempelige manier, via sms en social media, de impact van ontwikkelingsprojecten te laten zien. We starten de pilot met gezondheidsprojecten in Kenia en kunnen hier over enkele maanden de eerste resultaten laten zien.”

Grand Challenges Explorations
De prijs valt onder de Grand Challenges Explorations (GCE), een initiatief dat gefinancierd wordt door de Bill & Melinda Gates Foundation, de grootste filantropische organisatie ter wereld. Gates Foundation investeert in de eerste stappen van vernieuwende plannen die een grote potentie hebben om de problemen op te lossen waar mensen in ontwikkelingslanden elke dag mee te maken krijgen.