Toon alles (1)

Gamen voor het goede doel razend populair in VS

18 juli 2017, 07:00
Gamen voor het goede doel: opbrengsten schieten door het plafond in de VS.
Gamen voor het goede doel: opbrengsten schieten door het plafond in de VS.
Gamen voor goede doelen lijkt in de VS net zo populair te zijn als hardlopen. Dat beweert het onafhankelijke platform over gaming GameCensor. Vooral gezondheidsdoelen lijken populaire bestemmingen van de overwegend jongere gamers, die uren achter elkaar livestreamen om geld in te zamelen voor de goede zaak.

Begin juli kwam een groot aantal 'speedrunners' tijdens de zogenoemde Summer Games Done Quick bijeen om te laten zien hoe snel zij wel niet door een game kunnen gaan. Zij zamelden hiermee in totaal anderhalf miljoen euro miljoen in voor (de internationale organisatie) Artsen zonder Grenzen. De wintervariant zamelde ruim 2 miljoen eruo in voor de Prevent Cancer Foundation.

Al vanaf 2008 vindt jaarlijks een zogenoemde Extra Life plaats waar steeds meer gamers steeds meer geld inzamelen. In 2011 passeerde de organisatie voor het eerst de 1 miljoen dollar-grens met 15.500 gamers, wat in 2012 verdubbelde naar ruim 2 miljoen dollar met 17.000 gamers. Vorig jaar schoten de cijfers helemaal door het plafond: 50.000 (!) gamers brachten bijna tien miljoen dollar bij elkaar.

Er is ook een ngo die zich richt op het toegankelijker maken van video games voor mensen met een beperking: AbleGamers Charity. Dit jaar alleen al zamelde dit goede doel honderdduizend dollar in.

Humble Bundle staat bekend onder de gamers voor de acties waarmee je goedkoop games kunt scoren, maar die ook tien procent van de inkomsten doorgeeft aan goede doelen. De goede doelen waar Humble Bundle mee samenwerkt, verschillen elk maand.

Andere voorbeelden van gaming events voor het goede doel zijn: Gaming for GoodGamers for GivingGame Changer CharityMacmillan Game Heroes en St Jude’s Play Live.
Dat er ook risico’s zijn verbonden aan (te) lang gamen, bleek eerder dit jaar. De Amerikaan Brian Vigneault (35) overleed tijdens een 24 uur lange gamemarathon voor het goede doel. De gamer uit Virginia, die de hele sessie via internet streamde, stond vlak voor het einde op voor een korte rookpauze. Hij kwam niet meer terug. 
 
Brian Vigneault, een bekende op het gamestreamingplatform Twitch, probeerde met de marathon geld op te halen voor de Make-A-Wish Foundation. Hij was al 22 uur achtereen World of Tanks aan het spelen, toen hij van zijn computer  wegliep voor een sigaret. Zijn levenloze lichaam werd later die nacht gevonden. De politie is een onderzoek gestart naar de doodsoorzaak, maar vermoedt geen misdrijf, aldus een woordvoerder. 
 
Vigneault haalde door te gamen geregeld geld op voor het liefdadigheidsorganisaties. Volgens zijn profiel op Twitch.tv had hij in vijf jaar tijd al bijna 11.000 dollar opgehaald voor verschillende goede doelen. 

♦Lees ook: Gamen levert goede doelen veel geld op
►Bron: Gamecensor
 
♦DDB Journaal is met zomerreces, maar wilt u toch het filantropienieuws volgen? Neem dan een gratis abonnement op DDB Daily: elke dag om 12.00 uur het laatste nieuws in uw mailbox. Voor kosteloos abo: klik hier.
gerelateerde items