Fusie ISF en NGF op koers

3 maart 2010

AMSTELVEEN(3 maart) - De besprekingen tussen de koepel voor lokaal fondsenwervende organisaties ISF en de beroepsvereniging van fondsenwervers NGF voor een fusie einde 2010 liggen op koers. De besturen van ISF enNGF hebben met instemming gereageerd op de voorstellen van de adviescommissieonder leiding van Martin Bauman (partner bij PwC).  Medio februari heeft deze commissie aan beide  besturen een voorstel gedaan voor de statutaire structuur van een nieuwe, gezamenlijke organisatie.

ISF en NGF zijn sinds begin 2009 bezig met voorbereidingen voor een fusie, waarbij er een algehele integratie van leden, participanten, dienstverleners, activiteiten en verdere bedrijfsvoering zal gaan plaatsvinden. De Commissie Bauman - die verder bestond uit Corine Aartman (namens NGF), Danny Friedrichs (namens ISF),  Saskia Laseur en Bob van Boven (onafhankelijke leden) - was gevraagd om een nieuwe structuur te ontwikkelen voor een "dynamische en toekomstbestendige organisatie".

 Bloedgroepengevoelvoorkomen

Deze organisatie moet, aldus de gezamenlijke verklaring van ISF en GF, "met gebruikmaking van een gunstig fiscaal regime, optimaal bijdragen aan een verdere professionalisering van de branche. Voor beide organisaties geldt dat ze verworvenheden, culturele eigenheden en belangen willen herkennen in de nieuwe organisatie, maar wel zodanig dat een zogenoemd 'bloedgroepengevoel' wordt voorkomen."

Verdere uitwerking

Op een aantal  punten hebben de besturen aan de commissie om verdere uitwerking en advies gevraagd. NGF-secretaris Theo Hesen: "Het advies heeft beide besturen geïnspireerd om op een aanzienlijk aantal beslispunten praktische oplossingen te formuleren. De Commissie Bauman wordt gevraagd deze oplossingen te toetsen aan het  advies".  Op basis van de definitieve adviezen zullen de benodigde democratische en statutaire stappen voor een fusie door beide organisaties in gang worden gezet. De verwachting is dat de fusie voor het eind van het jaar volledig afgerond zal zijn."