Toon alles (1)

Fundraising Effectiveness Project Report: we hebben goed en slecht nieuws

2 mei 2018, 06:00
Nieuwe donateurs aantrekken of bestaande vasthouden?
Nieuwe donateurs aantrekken of bestaande vasthouden?
Het Fundraising Effectiveness Project Report 2018 is een terugblik op een jaar fondsenwerving. Met data van onder meer AFP en DonorTrends wordt gekeken hoe het ervoor staat in fondsenwerving. We hebben goed nieuws en slecht nieuws: we haalden meer geld op, maar meer dan de helft van onze donateurs gaat er vandoor.
 
Het goede nieuws is dat fondsenwervers in de VS meer geld hebben opgehaald. Ook mooi is dat ze meer donateurs hebben kunnen vasthouden. Nog meer goed nieuws: het bedrag dat gedoneerd wordt is stijgend. Dat betekent dat er weer meer geïnvesteerd kan worden in acquisitie en retentie. 
 
Donorretentie
Dan het slechte nieuws. Voor het tweede jaar op een rij staat donorretentie stil met 45,5 procent. In 2015 was dat nog 45,9 procent en tien jaar geleden 46,7 procent. Dat betekent dat bijna de helft van alle donateurs die in 2016 doneerde, dat ook deed in 2017 en aan dezelfde organisatie. Volgens de AFP is dat goed nieuws. Niet iedereen is het daarmee eens, want het betekent ook dat meer dan de helft van onze donateurs ons verlaat. Dat brengt ons bij het volgende slechte nieuws: het aantal nieuwe donateurs daalt. Ofwel: blijven er nog wel donateurs over?
 
Wat nu? 
Inzetten op het behoud van je bestaande donateurs lijkt de beste oplossing. Maar investeren in acquisitie mag niet achterblijven. Er zijn twee manieren om te groeien: in de waarde van je donateur en in het aantal donateurs. Het lijkt erop dat er recent veel gefocust is op dat eerste, aangezien het aantal grote giften toenam: vijf van de zes gedoneerde dollars komt van een donateur die meer dan duizend dollar doneerde. Maar vaak is het zo dat een major donor niet als major donor bij je binnenkomt, maar dat de waarde van de gift is gestegen gedurende de relatie die je met de donateur hebt. Koester dus je bestaande donateurs.
 
Wil je het volledige rapport lezen? Klik dan hier.
 
gerelateerde items