Toon alles (2)

Frederik van Beuningen: ‘Alleen geld voor jezelf is armoe’

9 februari 2017, 06:00
Frederik van Beuningen
Frederik van Beuningen
Frederik van Beuningen is de voorman van de familie die – samen met Fentener van Vlissingen – tientallen jaren aan de leiding stond van de SHV, ontstaan in 1896 uit een fusie van een aantal belangrijke kolenhandelsbedrijven. De familie van Beuningen zou goed zijn voor een vermogen van €510 miljoen en staat twaalfde in Quote’s lijst van rijkste families van ons land. Samen beheren de familieleden de Stichting Elise Mathilde, vernoemd naar de oudtante van Frederik: zij kwam op jonge leeftijd te overlijden en wilde al haar geld nalaten aan het goede doel.
 
Frederik van Beuningen (1949) studeerde economie in Groningen. Na een loopbaan in de transportsector was hij zes jaar werkzaam in het directieteam van een participatiemaatschappij. In 1991 richtte hij, samen met Aleid Kruize, Teslin Capital Management op. In 2003 was hij lid van de Commissie Tabaksblat die de Nederlandse corporate governance code opstelde. Tot eind 2014 was hij vicevoorzitter van het dagelijks bestuur van Eumedion. Verder nam hij met drie fondsen – Midlin, Darlin en Todlin – belangen van vijf tot zeven procent in Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.
 
‘Stichting geeft saamhorigheid’
Van Beuningen is daarnaast bestuurder van de Stichting Elise Mathilde Fonds. Die stichting doet eenmalige donaties aan projecten op cultureel gebied waarbij veel vrijwilligers zijn betrokken. De familie Van Beuningen heeft geen zeggenschap in of controle over de projecten. Het fonds ontvangt jaarlijks circa achthonderd aanvragen die voldoen aan de doelstellingen. De Commissie Giften beoordeelt die aanvragen en kent bedragen toe, die meestal variëren tussen €500 en €2.000 per project. Na goedkeuring van het bestuur volgt uitkering. ‘Het besturen van de stichting doen we met familieleden uit de verschillende staken samen’, zegt Van Beuningen. ‘Dat geeft een grote saamhorigheid.’
 
Violen
‘Alleen maar geld aan jezelf uitgeven is armoe’, zei Van Beuningen in Tegenlicht. Zo nu en dan worden daarom ook grotere bedragen uitgegeven aan musea voor de aankoop van kunstwerken en voor investeringen die hun waarde behouden. Zo bezit te stichting drie kostbare violen, een Storioni, een Stradivarius en een Ceruti. De Storioni is in gebruik door de violist Wouter Vossen. Monica Germino bespeelt de Ceruti. De Stradivarius is in bruikleen gegeven aan de succesvolle violiste Janine Jansen. Van Beuningen: ‘Dat is toch een instrument dat een jonge musicus niet zelf kan aanschaffen, maar dat wel past bij haar veelzijdige talent.’ 
 
 

►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.
 
gerelateerde items