Foutje kost 13 miljoen

10 januari 2007, 08:59
Ontwikkelingsorganisaties die in 2006 hun (medefinancierings)subsidies kwijtraakten, denk aan Plan Nederland en Niza, moesten ongetwijfeld even slikken toen zij afgelopen week de krant opsloegen. Een aantal organisaties die wel blijven mee-eten uit de overheidsruif hebben naar nu bekend is geworden door een foutje van het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking miljoenen te veel gekregen.


In september 2006 verdeelde het ministerie ruim 2,1 miljard over de Nederlandse ontwikkelingsorganisaties. Daarbij hebben de ambtenaren van Minister Van Ardenne wat steekjes laten vallen. Zo werd een regel die een maximum stelt aan de bijdrage voor organisaties die voor het eerst subsidie krijgen over het hoofd gezien. Negen organisaties kregen teveel, zeven te weinig.

 


De organisaties die teveel kregen, waaronder International Child Support, mogen het geld houden. Ontwikkelingsorganisaties die te weinig kregen uitgekeerd worden daarvoor nu gecompenseerd. In totaal gaat het om een extra bedrag van 13 miljoen euro. Cordaid profiteert daarvan het meest: liefst 11 miljoen euro wordt alsnog uitgekeerd. Directeur Rene Grotenhuis is er "prettig door verrast." Ook het Wereld Natuur Fonds krijgt alsnog meer geld.

 


De nagekomen gelden waren volgens het ministerie nog niet aan andere projecten toegekend. Wel zal het extra uitgekeerde geld ten koste gaan van het budget voor toekomstige toekenningen.
 

gerelateerde items