Foundations geven wel voor operationele kosten

10 mei 2007
Nieuws | | Vermogensfondsen

Het is ook in Amerika een veelgehoorde klacht: vermogensfondsen willen geen bijdrage leveren aan de operationele kosten van goede doelen. Nieuw onderzoek toont echter aan dat de zaken niet zo zwart wit liggen. Ongeveer 70% van de geldverstrekkende vermogensfondsen blijken wel degelijk bereid geld op te hoesten voor operationele kosten.


Vermogensfondsen geven graag geld voor concrete projectvoorstellen. Maar als het op salaris, overhead en huur aankomt geven zij niet thuis. Een enquête onder 710 Amerikaanse vermogensfondsen weerspreekt dat beeld. Een kleine zeventig procent van de respondenten stelt dat wel degelijk budget beschikbaar wordt gesteld, bijvoorbeeld voor administratieve uitgaven.

 


Het onderzoek wijst ook uit dat bijna de helft van de vermogensfondsen een positief beeld heeft van administratieve support. Met dit doel geld geven wordt gezien als een manier om goede doelen te helpen hun organisatie op te bouwen en te versterken, waardoor beter in de behoeften van de minst bedeelden kan worden voorzien.

 


Het onderzoek werd uitgevoerd door het Aspen Institute in Washington en het Center on Philanthropy van Indiana University.