Foundation van Soros gevlucht naar Berlijn

16 mei 2018, 08:00
Soros: weggepest uit Hongarije
Soros: weggepest uit Hongarije
De Open Society Foundation van de Hongaars-Amerikaanse filantroop George Soros verplaatst zijn vestiging van Boedapest naar Berlijn. Soros voelt zich daartoe gedwongen door de toenemende politieke en juridische onderdrukking in Hongarije, meldt het vermogensfonds op zijn website.

Foundation-voorzitter Patrick Gaspard zegt in een persverklaring op de website: ‘De Hongaarse regering heeft ons werk belasterd en burgerrechten onderdrukt voor eigen gewin, daarbij gebruikmakend van tactieken die binnen de Europese Unie nooit eerder werden vertoond. Het is onmogelijk geworden om ons personeel en onze activiteiten te beschermen tegen de willekeurige maatregelen van de regering.’
 
De Open Society Foundation ondersteunt onder meer organisaties die opkomen voor burgerrechten, persvrijheid, goed onderwijs en vluchtelingen. Vooral dat laatste valt slecht in nationalistische kringen, met name in Oost-Europa.
 
In Hongarije kwam de stichting hard in aanvaring met premier Orban, die al jaren aan de macht is. In de campagne voor de verkiezingen van vorige maand stelde Órban Soros verantwoordelijk voor een aantal misstanden in de Hongaarse samenleving. De president kondigde speciale wetgeving tegen internationale organisaties als die van Soros aan, die als een bedreiging van de nationale veiligheid worden betiteld. Die zouden onder meer 25 procent belasting moeten gaan betalen over donaties uit het buitenland.
gerelateerde items