Forse toename rookvrije sportclubs

3 september 2018, 00:00
Met 110 clubs is meer dan een derde van alle hockeyclubs rookvrij.
Met 110 clubs is meer dan een derde van alle hockeyclubs rookvrij.
Het aantal rookvrije sportverenigingen is flink gegroeid: vanaf 1 september zijn in Nederland meer dan 550 sportclubs rookvrij, terwijl dat er vorig jaar nog ruim 150 waren.

Deze stijging is mede te danken aan de steun van de vijf grote buitensportbonden (KNVB, KNKV, KNHB, Atletiekunie en KNLTB) en inzet door gemeenten, die bijdragen aan een Rookvrije Generatie. Het Longfonds is samen met de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding initiatiefnemer van de Rookvrije Generatie.

Afgelopen zondag was in Den Haag bij de hockeyverenigingen Klein Zwitserland, HGC en HDM de start van een rookvrij hockeyseizoen. Longfonds directeur Michael Rutgers was daarbij aanwezig:  “Deze clubs slaan de handen ineen door als sportverenigingen het goede voorbeeld aan kinderen te geven. Door rookvrije maatregelen te nemen kunnen in de regio Den Haag vanaf nu 3.000 kinderen rookvrij sporten. Hopelijk volgen er snel nog meer sportverenigingen.”

Inmiddels zijn ruim 200 voetbalclubs geheel of gedeeltelijk rookvrij. Maar hockey is relatief gezien het hardst op weg: met 110 clubs is meer dan een derde van alle hockeyclubs rookvrij[2]. De meeste rookvrije sportclubs bevinden zich in Zuid-Holland, Noord-Holland en Gelderland. Dat zoveel clubs ervoor kiezen rookvrij te worden past bij de grote maatschappelijke steun voor rookvrije sport. Maar liefst 8 op de 10 Nederlanders wil dat sportterreinen waar kinderen komen rookvrij zijn[1].

Floris Italianer, voorzitter van de Alliantie Nederland Rookvrij en directeur van de Hartstichting, is blij met de resultaten. “Roken wordt steeds minder als normaal gezien, en dan vooral in de buurt van kinderen. We zien dat ook gemeenten steeds meer hun verantwoordelijkheid nemen en in gesprek gaan over het rookvrij maken van hun lokale voorzieningen, zoals de sportterreinen. Iedereen wil dat zijn of haar kinderen gezond opgroeien, en roken hoort daar niet bij. Door sport in Nederland rookvrij te maken wordt de sportclub, een belangrijke plek in het leven van opgroeiende kinderen, een écht gezonde omgeving.”

Op weg naar een Rookvrije Generatie
De beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’ is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. Met een groeiend aantal partijen en personen werken we toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Dat lukt als we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen komen rookvrij maken. Iedereen kan iets doen. Zo gaan we samen op weg naar een Rookvrije Generatie. www.rookvrijegeneratie.nl
 

[2] Uitgaande van een totaal aantal hockeyclubs van 322. Bron: site KNHB, 21-08-2018 https://www.knhb.nl/over-knhb/organisatie

[1] Onderzoek uit mei 2018, uitgevoerd door Kantar Public, in opdracht van KWF Kankerbestrijding.
gerelateerde items