Toon alles (1)

Rode Kruis: 'Pilot forecast-based financing succesvol'

9 mei 2018, 06:00
Het percentage mensen dat na de overstromingen leningen moest nemen en vee verloren had, was significant lager in de forecast-based financing-gemeenschappen dan in de gebieden daaromheen.
Het percentage mensen dat na de overstromingen leningen moest nemen en vee verloren had, was significant lager in de forecast-based financing-gemeenschappen dan in de gebieden daaromheen.
Overheden en major donors kunnen voortaan geld geven voor een ramp plaatsvindt. Het Rode Kruis heeft hiervoor het ‘forecast-based action-fonds’ in het leven geroepen. Eerder anticiperen op de gevolgen van een ramp vermindert het aantal slachtoffers aanzienlijk, meldt de hulporganisatie. Een pilot met forecast-based financing na de overstromingen in Bangladesh bleek succesvol.
 
In het verleden was het vaak onmogelijk om voor de nodige voorzorgsmaatregelen op tijd geld vrij te maken, zegt het Rode Kruis. Het nieuwe forecast-based action-fonds neemt die hindernis weg, doordat van tevoren wordt afgesproken hoeveel geld beschikbaar is en wie dit onder welke voorwaarden mag gebruiken. ‘Dit kan niet alleen levens redden maar scheelt ook geld: het is goedkoper om mensen vóór een overstroming te helpen om hun bezittingen in veiligheid te brengen, dan na afloop in al hun basisbehoeften te moeten voorzien’, aldus het Rode Kruis.
 
Pilot was succesvol
De hulporganisatie noemt een voorbeeld. ‘In Bangladesh zorgde in juli 2017 hevige regenval voor ernstige overstromingen langs de Jamuna-rivier. Mensen moesten alles achterlaten, huizen waren zwaar beschadigd en arme families verloren hun bezittingen. Vijf dagen voordat de overstromingen op hun ergst waren, activeerden de Bengaalse Rode Halve Maan en het Duitse Rode Kruis een forecast-based financing-mechanisme, geholpen met meteorologische informatie van het Rode Kruis Klimaatcentrum. De bevolking kreeg waarschuwingsberichten en duizend kwetsbare huishoudens ontvingen geld. Hierdoor konden ze kopen wat ze nodig hadden om te overleven en zichzelf en hun spullen in veiligheid te brengen. Een recente evaluatie van deze pilot wijst uit dat dit project succesvol was. Het percentage mensen dat na de overstromingen leningen moest nemen en vee verloren had, was significant lager in de forecast-based financing-gemeenschappen dan in de gebieden daaromheen.’
 
Voor donateurs betekent forecast-based financing een andere manier van denken over natuurrampen en noodhulp, zegt het Rode Kruis. ‘Preventieve maatregelen vooraf zijn wellicht minder tastbaar dan hulpmiddelen achteraf, maar kunnen veel onnodig leed voorkomen. Bovendien is het een goedkopere en effectievere manier van hulpverlening en zal het veel geld besparen.’
gerelateerde items