Fondsenwervers duiken op slavernijverleden

Fondsenwervers duiken op slavernijverleden
Fondsenwervers duiken op slavernijverleden
17 februari 2022
Nieuws | | De Dikke Blauwe

Fondsenwervers duiken op slavernijverleden

Er is groeiende aandacht voor het slavernijverleden en daar is bestuursvoorzitter Linda Nooitmeer van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) blij mee. Maar tegelijkertijd signaleert zij ook er steeds meer instanties opstaan om het geld dat beschikbaar is te werven. En daarbij worden organisaties die zich al jaren bezig houden met het onderwerp verdrongen door instanties die veel meer fondswervende ervaring hebben. “Organisaties die van nature weinig hebben met het onderwerp gaan er mee aan de haal. Daar maak ik me zorgen over.”

Deze week publiceerde NU.nl een interview met Nooitmeer waarin zij haar zorgen uitspreekt. Zij kent meerdere voorbeelden van organisaties en personen die na jarenlange inzet en betrokkenheid gepasseerd worden, juist nu de aandacht voor het slavernijverleden toeneemt. Toen premier Mark Rutte in 2020 aankondigde dat Nederland in 2023 uitgebreid stil zal staan bij het 150 jarig jubileum van het echte einde van de slavernij, kwam alles in een stroomversnelling. De aanjagers van het eerste uur dachten ‘hè, hè’. Maar nu zien zij zich buitenspel gezet door andere partijen die zich op het onderwerp storten. Wij zijn natuurlijk blij dat er meer aandacht voor het onderwerp is, maar het gaat natuurlijk om de bewustwording.”

En daarom, om die bewustwording, koos Nooitmeer aan het eind van het interview op NU.nl bewust voor het woord koloniaal. ’Net als tijdens de slavernij worden zwarte mensen niet gehoord. Het is bijna koloniaal.’ Nooitmeer licht toe: “Het woord koloniaal is niet polariserend bedoeld, maar het is wel belangrijk zaken te benoemen. 400 jaar slavernij verleden heeft bewust en onbewust invloed op de manier waarop je kijkt naar mensen van kleur. Daar ligt een grote verantwoordelijkheid voor ambtenaren en anderen die verantwoordelijk zijn voor de verdelingen van subsidies, fondsen en vergunningen. We moeten ons bewust zijn van ons culturele archief en ik hoop op deze manier iedereen op te roepen om onbevangen, eerlijke en integere keuzes te maken.”

Lees het hele interview met Linda Nooitmeer hier.

Meer informatie over NiNsee hier: https://www.ninsee.nl/