Ophef over aanwezigheid vermeende fondsenwerver Hamas bij Nederlandse workshop

20 april 2018, 16:00
Abou Rashed, volgens Israël fondsenwerver van Hamas, was aanwezig bij een bijeenkomst van United Civilians for Peace.
Abou Rashed, volgens Israël fondsenwerver van Hamas, was aanwezig bij een bijeenkomst van United Civilians for Peace.
Kamerlid Bente Becker heeft minister Sigrid Kaag om opheldering gevraagd over de aanwezigheid van een Palestijnse activist bij een bijeenkomst van United Civilians for Peace, een samenwerking tussen Oxfam, Icco en Pax, waar ook ambtenaren van het ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking aanwezig waren.
 
De activist, Abou Rashed, schreef op social media dat hij bij de bijeenkomst aanwezig was en postte foto’s. Hij werd in het verleden gelinkt aan Hamas en door de Israëlische geheime dienst gezien als een fondsenwerver voor Hamas in Nederland. Dat schrijft Carel Brendel. Ook zou Abou Rashed in verband zijn gebracht met de Stichting Al Aqsa Nederland, waarvan de tegoeden zijn bevroren wegens vermeende financiering van terreurorganisatie Hamas.
 
Niet uitgenodigd
Het ministerie zegt in een reactie van tevoren geen inzage gehad te hebben in de gastenlijst. Volgens Oxfam Novib zijn voor de bijeenkomst zijn uitnodigingen verstuurd aan Buitenlandse Zaken en Economische Zaken en waren vier Palestijnse experts uitgenodigd. Rashed was volgens Oxfam niet uitgenodigd en de organisatie verklaart op geen enkele manier banden te hebben met Hamas.  
 
Gefinancierd met overheidsgeld?
Omdat Oxfam Novib overheidsgelden ontvangt, wil Becker weten of deze workshop mede is gefinancierd met overheidsgeld. ‘Nederland moet zich verre houden van het steunen van personen of organisaties die Israël willen boycotten,’ zegt Becker. ‘We hebben in het verleden afgesproken geen steun te verlenen aan groeperingen die Israël boycotten. De berichten van Abou Rashed op sociale media wekken de schijn van betrokkenheid.’
 
gerelateerde items