Fondsen geven steeds meer aan gezondheidszorg voor kinderen

19 mei 2005
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

Amerikaanse fondsen geven steeds meer geld aan gezondheidszorg voor kinderen. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat is uitgevoerd door het Foundation Center in New York.

 

Het Foundation Center analyseerde in de periode van 1999 tot 2003 bij duizend Amerikaanse fondsen naar welke doelen giften van tienduizend dollar of meer gingen. De trend is dat fondsen in toenemende mate kinderen als doelgroep ontdekken. Hierbij heeft vooral gezondheidszorg prioriteit. Er moet dan worden gedacht aan giften ter voorkoming en behandeling van ziektes en het verbeteren van de toegang tot gezondheidszorg voor achterstandsgroepen. In 1999 werd aan gezondheidsprojecten door fondsen een bedrag van 390 miljoen dollar geschonken, in 2003 was dat bedrag gestegen tot 602 miljoen dollar, een stijging van meer dan 50%. De Bill & Melinda Gates Foundation schonk in 2003 185 miljoen dollar. Nummer vijftien op de lijst, de Kreage Foundation, 4 miljoen dollar. Daartussenin bekende fondsen als de Rockefeller Foundation, Ford Foundation en David & Lucie Packard Foundation, die bedragen van tientallen miljoenen schonken.
In een reactie op het rapport zegt Loren Renze, vice president voor onderzoek bij het Foundation Center, dat al langer werd vermoed dat fondsen begrijpen dat een gezonde jeugd van vitaal belang is voor de maatschappij, maar dat nog nooit eerder onderzoek was gedaan naar hoeveel geld de fondsen werkelijk geven aan dit doel. Deze studie toont aan dat fondsen steeds meer prioriteit leggen bij het steunen van gezondheidszorgprojecten onder jongeren. Het onderzoek toont ook aan hoe belangrijk het is dat grote fondsen een trend zetten in geefprogramma